Необходими продукти
115 г масло, оставено на стайна температура
50 г бяла захар
110 г кафява захар
1 яйце
½ ванилова есенция
170 г брашно София Мел Класик
½ ч.л. сода бикарбонат
¾ к.л. сол (щипка сол)
170 г шоколад, натрошен
55 г орехи, натрошени
Начин на приготвяне
1. Оставете предварително фурната да загрява на 180 градуса.
2. С миксер или с енергични движения с телена бъркалка разбийте маслото с двата вида захар до получаване на бяла, пухкава смес.
3. В отделна купа счупете яйцето и добавете ванилията. Разбийте и смесете всичко дотук.
4. Солта и содата се добавят първо към брашното, а след това бавно, с кръгови движения, към основното тесто. То трябва да изглежда и да се усеща като по-гъста каша.
5. Идва ред на натрошените шоколад и орехи. Изсипете и бъркайте така, че да се разпределят равномерно из цялата смес.
6. Разстелете в тава хартия за печене и с лъжица, загребвайки от тестото, подреждайте топчета с големина около 10 сантиметра на също такова разстояние. Печете в предварително загрятата фурна за около 10-15 минути. Маслото ще отпусне тестото и топчето ще се превърне в плоска бисквита
7. Сервирайте с прясно мляко, чай или кафе.
Ако искате и вие да се включите в коледния конкурс на София Мел и Dama.bg, можете да го направите тук