Точно когато сме на диета, сякаш най-много ни се дояжда сладко. И тогава на помощ идват хитрите заместители.
За тези, които внимават с калориите и не обичат захар, може да заменят шоколада с разтопено какаово масло с мед. За всички останали, които все пак обичат да се глезят, има начин да хапнат вкусен сладолед на клечка, но без излишни мазнини, оцветители и подобрители.
Съставки за 6 бр.
3 узрели банана
100 г. натурален шоколад без млечни съставки, може и суров
50 г. сурови ядки, натрошени
Бананите се режат на две равни половинки и се забучват на шишче по дължина. Шоколадът се разтопява на водна баня и в него се потапят парчетата банан. Върху хартия за печене се слагат натрошени ядки.
Докато шоколадът е топъл, бананите се овалват в ядките. Подреждат се върху хартията за печене и се слагат за 30-40 мин. в камерата, за да замръзнат. Ако оставите за по-дълго, имайте предвид, че бананите ще станат много твърди и ще се наложи да ги чакате да се разтопят и да „отпуснат” вкуса.
Тънкостта на тази рецепта и това колко калорична е, зависи от избора на шоколад. Ако се спрете на някой от суровите шоколади без захар, то може спокойно да прекалите с вашето ескимо.