След 31 години падна възрастовият рекорд за най-младата световна шампионка в скока на височина в зала, който принадлежеше на Стефка Костадинова.

18-годишната американка Вашти Кънингам постави нов световен рекорд за девойки в зала в скока на височина. Тя спечели и планетарната титла при жените на първенството на планетата по лека атлетика в Портланд, предаде 24 часа.

Кънингам триумфира с постижение от 1,96 метра и стана и най-младата световна шампионка в скока на височина в зала. До момента този рекорд се държеше от българската прима в сектора Стефка Костадинова, която триумфира на шампионата в Париж през 1985 г., когато бе на 19 години.

Американката, която е дъщеря на бившия куотърбек от НФЛ Рандъл Кънингам, стигна до златото със 196 сантиметра. Българката пък преодолява един сантиметър повече при триумфа си във френската столица.

Общо четири атлетки успяха да достигнат височината от 1,96 метра, но само ученичката от Лас Вегас го преодоля от първия път, което беше ключово за успеха й. След това нито една от останалите не успя да прескочи 1,99 метра.