На 01.09. в 11.30 настъпва Новолуние в Дева, тогава Луната съвпада с градусите на Слънцето. В същото време двете Светила се намират в близост до Северния Лунен Възел (мястото където пътя на Луната пресича еклиптиката, пътя на Слънцето), т.е. по време на Затъмнението Слънцето, Луната и Земята застават в почти права линия, така че Луната ще застане на пътя на Слънцето за земния наблюдател.

От 31.08. до 03.09 най-силно ще усещаме действието на феномена, като първите три от тях са подходящи за приключване на неща, за правена на равносметка, за анализ на доскорошни постижения и поставяне на нови цели, докато двата дни след Затъмнението, а именно 02.09. и 03.09. са идеални за започване на нови начинания и предприемане на стъпки в желаната посока.
Заради Затъмнението ще сме много чувствителни и емоционални. Преценката ни няма да е особено трезва и ще съществува риск да действаме емоционално, а не рационално.

Най-силно ще усетят събитието Девите, Рибите, Стрелците и Близнаците, както и хората с лични планети от 05-ия до 15-ия градус в тези знаци. Много вероятно е те да станат изключително докачливи и нетърпеливи към заобикалящите. Ще са склонни към гневни изблици и лесно ще си изпускат нервите.

При всички случаи би им било подходящо да намерят позитивен отдушник за силните чувства, които ще изпитват през периода. Занимания с творчество, спорт или йога доста успешно биха снели напрежението им.

Козирозите и Телците е добре да не избързват с поемането на твърде много отговорности върху себе си, понеже има риск да се увлекат и да не успеят да завършат започнатото.

Скорпионите и Раците ще са склонни да анализират минали събития, в които дадени хора са ги разочаровали. Добре е да се постараят да са максимално честни със себе си и да не са прекалено осъдителни към другите.

Водолеите и Везните по всяка вероятност ще имат семейни проблеми или конфликти с партньора.

Лъвовете и и Овните е добре да не си купуват големи неща през периода, понеже може да избързат и да направят грешка.