Хранителните вещества, които съдържат цвеклото, ябълката и морковът, са много, така че комбинацията им в едно смути ще ви осигури необходимата енергия и не само.
Вирусите са навсякъде и тази година, докато забързаното ежедневие почти никога не спира. Поради това нуждата на организма ни от витамини и енергия става все по-належаща.
Един лесен начин да укрепите здравето и имунната си система е чрез смути, пълно с хранителни вещества. Това, което имаме предвид се приготвя от цвекло, морков и ябълка.
Какво прави обаче това конкретно смути различно и защо се смята за „хранителен шок“ за организма ни?
Ползите от ябълката, цвеклото и моркова
Първо, ябълката, според данни от Испанската фондация по хранене, съдържа фибри, които са необходими за увеличаване на усещането за ситост, подпомагане на добрата чревна проходимост и регулиране на основни здравни показатели като нивата на холестерол.
Освен това, ябълката е богата на антиоксиданти. Флавоноидите, катехините и процианидините, които се съдържат в пулпата ѝ, защитават клетките от признаците на стареене и допринасят за предотвратяване на различни заболявания, включително рак. Освен това ябълчената и винената киселина улесняват храносмилането, особено на храни с високо съдържание на мазнини.
И накрая, ябълката съдържа витамин C – основно микронутриент, който е необходим за засилване на защитните сили на организма и за защита на клетките.
Различните разновидности на тези храни допринасят за увеличаване на енергията и участват в множество процеси в тялото. Те също така са незаменими за производството на червени кръвни клетки и за здравето на нервната система.
Освен това съдържат желязо – минерал, който е пазител на защитните сили на организма и е необходим за растежа и развитието, както и манган, който защитава клетките, укрепва костите, регулира съсирването на кръвта и подпомага поддържането на здрава имунна система. В тях има и мед, която заедно с желязото помага за образуването на червени кръвни клетки, както и калий – минерал, който влияе върху функциите на нервите, мускулите и сърцето.
Що се отнася до морковите, според данни от Испанската федерация по хранене, те са отличен източник на витамин А, който е полезен за поддържане на зрението, кожата и лигавиците.
Съдържат също така малки количества витамин B6 и витамин C.
Рецепта за смути с цвекло, морков и ябълка (Продукти за 1 порция)
Необходими съставки:
- 1 чаша вода;
- 1/2 средно голямо цвекло;
- 1/2 средно голям морков;
- 1 средно голяма ябълка;
- 4 кубчета лед (по желание).
Начин на приготвяне:
Измийте добре зеленчуците. Нарежете ги на малки парчета. Сложете всички съставки в блендер и ги пасирайте, докато сместа достигне желаната текстура за вашето смути. Смути-то е готово за консумация!
Съвет: За да се възползвате максимално от всички хранителни вещества, специалистите препоръчват да пиете това смути на празен стомах. Това е изключително питателен избор, който може да бъде част от основно хранене или здравословна закуска.
Важно: За най-добри съвети, свързани с хранителния ви режим, е препоръчително да се консултирате с квалифициран диетолог.