Обичате ли "зелени" спагети?

Защо ли? Ами защото е пролет, защото са полезни и е сезонът на копривата!

Съдържанието на белтъчини в прясната коприва е около 3,7%, а в състава й влизат близо двадесет аминокиселини, от които осем незаменими – лизин, аргинин, треонин, валин, метионин, левцин, изолевцин и фенилаланин, както и богат набор от витамини – А, В1, В2, В3, В4, В5, В6, В9, С, Е, Н, К, сред които на първо място са тези с мощно антиоксидантно действие – А и С.

Естествено е за предпочитане да я хапваме сурова, но не всеки успява, особено децата, затова ето една вкусна и наистина полезна рецепта.

Необходими продукти за 2 човека

1/2 връзка бослилек
1/2 връзка коприва
1 скилидка чесън
1 щипка сол
40 гр кедрови ядки или др.
30 гр пармиджиано при наличност, но може и без
1-2 с.л. зехтин
160 гр оризово- царевични спагети или други

Начин на приготвяне

Измиваме добре копривата и босилека, поставяме ги в блендер заедно с ядките, чесъна и солта, зехтина и пасираме бавно на пулсация за да не затоплим сместта, процес при който бихме загубили прекрасния цвят, пасираме до еднородна смес. Опитайте и при желание добавете още малко сол или зехтин.

Сварете спагетите в гореща и леко подсолена вода според упътването на пакета, отцедете и смесете с готовото песто. Сервирайте топли с шепа кафяви маслини и се насладете на букета от аромати и витамини.

Рецептата е предоставена от Антония Карова


Виж още рецепти на Антония:

Вкусно и здравословно брауни. Възможно е!
Здравословен тарт с полента и спанак
Любими и много вкусни крекери!

 

Ако и вие искате да споделите с нас своите вкусотии, можете да ни изпращате рецептите си на имейл [email protected]