Ядките съдържат много полезни вещества, които са неизменен източник за здраве

Спецовете откриха, че някои от тях подобряват паметта, правят ни по-умни и концентрирани. Те се грижат и за здравето на мозъка ни.

Учени от Америка, със серия експерименти са открили, че фъстъците и други ядки увеличават честотата на мозъчните ритми, свързани с когнитивните процеси. Те съобщават за положителните ефекти върху мозъка, ако консумирате ядки като фъстъци, орехи, кашу, бадеми и шамфъстък.

На базата на проучването било установено, че консумацията на фъстъци води до увеличаване на когнитивната обработка на информация, на ученето и концентрацията. Фъстъците, освен това, помагат за дълбокия сън и за възстановяване на тялото след болести и наранявания.

Експертите отбелязват, че ядките са богати и на антиоксиданти. Особено ценни в тази връзка са орехите. Само десетина грама от тях на ден и съдържащите се в тях вещества намаляват риска от преждевременна смърт и снижават риска от възпаления на организма. 

Ядките са изключително ценна храна, която се грижи за здравето на тялото и мозъка, както и на сърцето. Затова експертите препоръчват те да намерят място в ежедневната ни диета.