Колкото и невероятно да е, една жена може да забременее, докато вече е бременна. Звучи като свръхестествено явление от научно-фантастичен филм, но е истина. Позаинтересуваме се от тази тема и я проучихме внимателно, за да ви представим окончателните резултати.

Това рядко състояние се нарича "суперфетация" и предполага зачеването на втори плод, докато дамата е бременна. В резултат на това щастливата майка получава близнаци с различни гестационни възрасти и понякога дори 2 различни дати на раждане.

Суперфетацията не е едно и също като суперфекундация. Последното представлява оплождане на 2 яйцеклетки, отделени по време на един менструален цикъл от отделни полови контакти. В този случай жената ще има бивитални или бициклични близнаци. В случай на суперфетация тя забременява през различни менструални периоди и освен гестационната възраст близнаците ще имат различни тегла, височини и дори кръвни групи.

Обикновено, когато жена е бременна яйчниците престават да освобождават яйцеклетки в матката, защото хормоните изпращат сигнал към тялото „да се подготви“ за отглеждане на бебето. Обаче, когато се осъществи суперфетация, яйчниците генерират и освобождават друга яйцеклетка, която също може да бъде оплодена.

Има 10 официално известни случая на това явление и последното се случва в Австралия с жена на име Кейт Хил - тя забременява два пъти в рамките на 10 дни. Ражда две момичета - Шарлот и Оливия, които са класифицирани като близнаци, въпреки че има времева разлика между тяхното зачеване. Макар да са родени в един и същ ден, теглата и кръвните им групи са различни.

Суперфетацията може да се появи и при животните. Твърди се, че всички мишки, кенгурата, зайци, котки и овце са обект на суперфетация. Рибите също са показали тази забележителна способност.

Аристотел е първият, който забеляза това явление при зайците. Той отбеляза, че те са родили бебетата с различен размер - по-малките са значително по-малки по размер. Това е резултат от суперфетация, където по-младото потомство е по-малко поради появата на втората бременност.

Чували ли сте за това явление преди?