Стефан Данаилов си отиде на 76-годишна възраст.

Той издъхна в 00:15 часа тази нощ след дълго лечение във ВМА, където бе приет заради проблеми с белите дробове. Той бе настанен на 9 октомври, а в началото на ноември дори бе поставен в медикаментозна кома и бе под денонощно лекарско наблюдение.

От известно време актьорът имаше сърдечни проблеми, страдаше от паркинсон, преди години бе диагностициран с онкологично заболяване, а това лято претърпя операция на тазобедрената става.

Днес сутринта колеги и приятели на Данаилов почетоха паметта му в социалните мрежи. 

Актьорът е роден на 9 декември 1942 година в София.

Той е известен с невероятните си над 150 роли в киното, театъра и телевизията. Участва в съветски, италиански и американски продукции и получава награди за постиженията си от най-престижните театрални фестивали. 

Една от най-емблематичните роли на Ламбо е на инструктора по шофиране Яким Донев във филма "Дами канят". Освен това участва във филми като "От нищо нещо", "Топло", "Юлия Вревская" и много други. Снима се и в сериали, като най-скорошните му изяви по телевизията бяха свързани с ролите му в "Стъклен дом" и"Фамилията".

Най-известната му реплика е именно от филма "Топло":

 "Ти знаеш ли, че имаш страшни очи?"

Освен всички свои постижения в киното, театъра и телевизията, от 1988 година Стефан Данаилов е и преподавател в Националната академия за театрално и филмово изкуство "Кръстьо Сарафов".

Последната му поява в театъра е на 8 юни 2019 година в постановката "Актрисата" в Народния театър "Иван Вазов".

В едно от множеството интервюта, които дава през живота си Стефан Данаилов споделя следното:

"Животът ми не мина в преследване на цели. Аз съм артист и умея да давам, затова и получавам."