Толкова много чакахме слънчицето да се появи, а ето че с първите по-високи температури, постоянно сме в търсене на местенце, където да се скрием от него и да се разхладим. Какво ще кажете обаче, докато нанасяте слънцезащитния си крем, да помислите дали сте защитили очите си по възможно най-добрия начин? И не, кремът с фактор не е достатъчен, къде са слънчевите ви очила, момичета? Да, всички знаем, че те с тях изглеждате наистина страхотно, но днес ще ви разкрием и защо е толкова важно никога да не ги забравяте вкъщи.

1. Защитават от вредните UV лъчи

През лятото всички защитаваме кожата си от вредните ултравиолетови лъчи, но пропускаме да предпазим очите си. Знаете ли обаче, че кожата около в тази зона е много по-тънка, силно податлива и чувствителна към слънчевата светлина, отколкото която и да е друга част на лицето? Доказано е, че естествените антиоксиданти в очите осигуряват много малка защита срещу ултравиолетовата радиация, което е предпоставка за задължителното носене на този така важен аксесоар всеки път, когато сте навън за повече от 10 минути. Разбира се, това важи за цялата година, макар през зимата нивото на UV лъчението да е по-слабо. Съветваме ви да си купите очила, които блокират 100% от UVB, но и UVA лъчите, за да сте сигурни, че не само ще сте красиви, но и защитени.

2. Предотвратяват здравословни проблеми

Продължителното излагане на слънце може да доведе до различни заболявания. И докато някои от тях се проявяват само като болезнен или дразнещ симптом, то други могат да се окажат много по-сериозни (катаракта, глаукома, макулна дегенерация, перде). Невероятно е, но 10% от раковите заболявания на кожата се развиват именно върху клепачите, и въпреки че само малка част от случаите са смъртоносни, биха могли да настъпят сериозни тъканни увреждания и дори слепота.

3. Предпазват от различни външни дразнители

Слънцето не е единственото нещо, което може да увреди очите ви. Прекарвайки времето си на открито, вие сте изложени на допълнителен риск от замърсяване с фини частици, носени от вятъра, които биха могли да попаднат в очите ви. Така например, пясъчните зрънца могат да надраскат окото ви и да причинят неприятни последствия. През зимата снегът пък отразява 80% от ултравиолетовите лъчи от слънцето, което може да предизвика състояние, известно като снежна слепота, при което слънчевите лъчи буквално изгарят роговицата на окото.

4. По-малко главоболия и мигрена

Доста неприятни състояния, познати почти на всички ни. Причина за появата им е, че зеницата контролира колко светлина да достигне до ретината чрез свиване или разширяване. Когато обаче светлината е твърде ярка, зениците не успяват да се свият достатъчно, което ни кара да свиваме очите си повече, резултат, от което, са главоболието и чувството на умора. Носенето на слънчеви очила доказано може да облекчи симптомите и честотата им.

5. Осигуряват по-безопасно шофиране

Да, знаем, че ги слагате, когато шофирате, а отблясъците на пътната настилка и отражението на слънчевите лъчи започнат да пречат на концентрацията ви. Но замисляли ли сте се, че те могат да са ви полезни и при дъжд? Е, вече може да бъдете сигурни, че правилните очила не само са прекрасен акцент към визията ви, но и ще ви помогнат да шофирате по-безопасно, лишавайки ви от дискомфорта и напрежението в очите, когато капчиците по стъклото ви пречат.

6. Перфектният аксесоар!

Докато мъжете ги носят просто „защото се налага” и слънцето им „свети”, за нас те са аксесоар, без който просто не можем. Кръгли, квадратни, в ретро стил, подходящи за среща или щуро парти на плажа, за тях винаги има едно местенце, колкото и да е препълнен гардеробът ни. Все пак любимата ни максима е „Колкото повече, толкова повече!”

7. Предотвратяват бръчките!

Случвало ли ви се е се опитвате да се скриете от слънцето с ръка, като едновременно с това сбръчквате вежди? Добре позната картинка, нали... Но какъв е смисълът от използването на всички онези скъпоструващи кремове и серуми против бръчки, ако се опитвате да защитите деликатната кожа около очите си през деня само с ръка? Не подценявайте инвестирането в чифт добри слънчеви очила с висока защита! Така не само ще защитите тънката кожа около очите от загуба на колаген, но и ще се борите срещу първите фини линии, които само чакат повод да се появят.

8. Държат очите ви овлажнени и в най-големите жеги

През лятото, когато температурите на моменти са наистина непоносими, светлината и топлината могат да „пресушат” очите ви, което да предизвика зачервяване и дискомфорт. В този случай повечето хора прибягват до специални капки за очи, но оказва се, има и друго много по-лесно решение – слънчевите очила! Правилните ще поддържат необходимата степен на влага в очите ви и ще запазят зрението ви добро за по-дълго време.

9. Животът с тях е по-красив

Не, не се шегуваме! Били ли сте някога на концерт на открито, по време на който ви е доста трудно да видите изпълнителя? Очилата ще ви помогнат да се чувствате комфортно и да виждате ясно всичко случващо се на сцената. Причината е, че благодарение на подходящия цвят на стъклата обстановката е възможно най-ясна и ярка.

10. Можете да ги носите на всяка възраст

Въпреки популярното схващане, че с напредването на възрастта една дама трябва да се окаже от някои дрехи и аксесоари, слънчевите очила стоят винаги добре както на 20 годишно момиче, така и на по-възрастна жена. И икони като Ана Уинтър и Бриджит Бардо доказват това! А и като се замислим, те са като чантата – имаме задължително по няколко модела, които освен че изпълняват основната си функция, са винаги с нас, за да привличаме всички погледи!

Е, убедихме ли ви, че е време за една шопинг терапия? Ако вече нямаш търпение да попълниш колекцията си, имаме добра новина - приятелите ни от Polaroid със сигурност ще задоволят жаждата ти за нестандартни модели слънчеви очила, предлагайки ти отлично качество и модерна визия.

А в периода 25.06.2018 - 15.07.2018 всички почитатели на Polaroid могат да участват в игра, в която имат възможност да спечелят един от 5 чифта слънчеви очила. Повече за играта ще откриете на Facebook страницата на Мега Оптик - гледай оптимистично. Желаем ви успех и слънчево лято с Polaroid.