Коледният пудинг може да не е десертът, който правиш всяка година, но защо да не започнеш и да не го превърнеш в своя традиция? Той е без глутен, което ще ти помогне да си починеш от всички тежки (но вкусни) десерти. Пълен е със сушени плодове и ядки, а има и бренди. Освен това, може да бъде направен още сега и ще издържи до Коледа! Съхранявай го плътно опакован в хладилника, а преди сервиране го остави да поседи на стайна температура. Ето и как да си го приготвиш:
Необходими продукти за 8 парчета:
• 3/4 чаша сушени червени боровинки
• 3/4 чаша сушени череши
• 1/2 чаша стафиди
• 1/2 чаша сушено френско грозде
• 1/4 чаша бренди
• 2 с.л. портокалов ликьор
• кора и сок от 1 лимон
• 1/2 ч. л. канела
• 1/4 ч. л. смляно индийско орехче
• 1/4 ч. л. смлян карамфил
• 1 чаша кафява захар
• 1 голяма ябълка, настъргана
• 1/2 чаша нарязани бадеми
• 2 големи яйца, разбити
• 3 с.л. растително масло
• 2 с.л. меласа
• 2 чаши бадемово брашно
• 1/4 чаша царевично нишесте
• 1 ч.л. бакпулвер
• 1 ч.л. сол
За заливката с бренди:
• 4 с.л. масло
• 2 с.л. царевично нишесте
• 1 1/2 чаша мляко
• 1/4 чаша гранулирана захар
• 1/4 чаша бренди
Начин на приготвяне:
В голяма купа смеси червените боровинки, черешите, стафидите, гроздето, брендито, портокаловия ликьор, кората и сока от лимона, канелата, индийското орехче и карамфила. Покрий и охлади за една нощ.
Намазни средна топлоустойчива купа, а в друга смеси захарта, ябълката и бадемите. Добави към маринованите плодове, след което разбъркай яйцата, растителното масло и меласата. Смеси ги с бадемовото брашно, царевичното нишесте, бакпулвера и солта.
Добави сместа към намазнената купа и „опаковай“ плътно. Покрий горната част с хартия за печене, а след това и с фолио. Завържи конец около фолиото, за да го закрепиш плътно.
В съд постави достатъчно голяма купа, в която да се събере пудинга. Постави го там, а след това изсипи вряла вода, до около средата на съда (но не и над пудинга). Остави да къкри на слаб огън за 6 часа. От време на време проверявай водата и добавяй още, ако е паднала под половината. След това внимателно обърни съда върху дъска и остави да се охлади напълно.
Междувременно направи заливката от бренди. В тиган на средна температура разтопи маслото. Добави царевичното нишесте, а след това бавно и млякото. Прибави захар и готви докато тя се разтвори. Превключи на по-ниска температура и изчакай докато сосът се сгъсти (около 10 минути) като разбъркваш от време на време. Добави бренди и махни от котлона.
С тази смес залей пудинга преди сервиране.
Ще опиташ ли?