Обожаваме лятото, защото дните са дълги, имаме повече възможности за излизане с приятели, а морето и далечните дестинации ни подканват да ги посетим. Но лятото си има и своята неприятна страна – ужасните горещини, които ни пречат да изглеждаме и да се чувстваме добре.

Затова днес сме подбрали няколко ценни съвета и естествени лекове за едни от най-честосрещаните летни проблеми, свързани с външния ни вид.

1. Потенето

Дезодорантът може да помогне, но ако го нанасяте правилно. Най-добре е да нанесете дезодоранта преди лягане, по този начин той ще се абсорбира от тялото и ще запуши потните жлези на подмишниците. Ако нанесете дезодоранта сутрин, преди излизане, той почти веднага ще се „отмие“ от потта и няма да свърши никаква работа.

В топлите дни не пийте горещи, кофеинови или алкохолни напитки и не яжте пикантни храни, защото те подтикват тялото да отделя повече пот.

Има някои естествени лекове, които могат да намалят обилното потене. Например ябълковият оцет убива бактериите и затваря порите. Нанесете го преди лягане и го отмийте на сутринта. Лимоновият сок също убива бактериите и намалява потенето, за целта трябва да натъркате кожата с парче лимон. Обелките от картоф пък много бързо попиват потта.

Заради потенето могат да се образуват и жълти петна по светлите дрехи. За да ги премахнете, направете паста от сода, аспирин и малко вода. Намокрете петното, намажете го с пастата, изчакайте 5-10 минути, за да подейства, и след това изперете дрехите както обикновено.

2. Изгарянията

Изберете слънцезащитен спрей или крем, който ви предпазва както от ултравиолетовите лъчи А (UVA), така и от ултравиолетовите лъчи B (UVB). Факторът зависи най-вече от кожата ви, но е най-добре да заложите поне на 30-ти фактор.

Нанасяйте слънцезащитния крем 30 минути, преди да излезете на слънце, а след това го нанасяйте редовно, особено ако сте плували.

Не е препоръчително да стоите на слънце в часовете между 11 и 16 ч., но ако не можете да се приберете, не разчитайте само на слънцезащитния крем – той не е достатъчен. Прикрийте се с дрехи и носете шапка.

Ако все пак изгорите, най-добрите натурални средства, които ще облекчат изгарянето, са киселото мляко, пюрето от краставица и алоето.

3. Разтичащият се грим

Преди да нанесете грима и след като измиете лицето си, направете си лек масаж с кубче лед. Това ще затвори порите, ще освежи кожата и ще направи грима по-дълготраен.

Вместо да използвате обичайните за вас продукти, заложете на по-леки алтернативи. Например заменете фон дьо тена или коректора с минерален, BB- или CC-крем. Вместо очна линия, използвайте кремообразни сенки, а вместо руж, заложете на бронзант.

Не използвайте тежък грим, защото под слънчевите лъчи си личи всяка гънка на лицето ни и един тежък грим само може да влоши нещата. Червилото с матиращ ефект също не е подходящо.

4. Сухата кожа

Яжте повече храни, богати на антиоксиданти и протеини. Те стимулират отделянето на колаген и по този начин кожата ви изглежда по-свежа, красива и сияйна.

Забравете за химическите маски, за маските с абразивни частици и за продуктите с гликолови киселини и ретиноиди. Те ще направят кожата ви по-чувствителна, което никак не е хубаво през летните месеци.

5. За проблеми с косата

Избягвайте да се връзвате на стегната опашка, защото тя може да накъса косата.

Не мийте косата си много често – два пъти седмично е достатъчно. По този начин скалпът ви няма да се изсуши и няма да стимулирате мастните жлези. Общо взето честото миене на косата води до нейното по-бързо омазняване. Ако косата ви стане много мазна, може да я изплакнете само с вода или да използвате бебешка пудра или сух шампоан, ако е абсолютно необходимо.

6. За мазното лице

Вместо кремове с различни масла, заложете на хидратиращи гелове и серуми на водна основа. Те ще хидратират кожата, но няма да я омазнят и няма да запушат порите.

Мийте лицето си със студена или хладка вода, защото топлата стимулира потните жлези.

Един добър натурален лек за мазната кожа е смлени овесени ядки с топла вода и лъжица мед. Нанесете върху лицето пастата, която ще получите, и изчакайте 3 минути, преди да я отмиете.

7. Срещу акнето

Тъй като през лятото се носи по-малко грим, акнето се превръща в още по-досаден проблем.

Избягвайте сладките продукти, за да намалите броя на пъпките. Яжте по-чисти и здравословни храни, като плодове и зеленчуци, богати на антиоксиданти, витамини и други полезни елементи.

Ако забележите, че имате акне по тялото, сменете дрехите с по-широки и с такива от естествени материи.

8. Топлинен обрив

Топлинният обрив се появява при хора, които не са свикнали на горещите температури или рязко и многократно са увеличили стоенето на слънце.

За да се предпазите от такъв обрив, носете широки и леки дрехи от естествени материи.

Направете си компрес с чаено пакетче. След като си направите чай (например от лайка), сложете пакетчето във фризера, за да се охлади, след това го поставете на раздразнената кожа.

Стойте на хладно място – използвайте климатик или вентилатор, взимайте хладки душове, когато е възможно. Тренирайте навън само сутрин или вечер, когато е по-хладно.

Направете си паста от сърцевината на листата от алое вера. Нанасяйте я няколко пъти дневно, по този начин ще успокоите възпалената кожа и тя ще оздравее по-бързо.

Пийте достатъчно вода, защото проблемът може да се предизвика или да се влоши, ако сте обезводнени. Това се отнася и за останалите кожни проблеми.