Има места в България, които са толкова страховити, че може да настръхнеш от ужас! Последвайте ни, защото ще ви покажем места, които нашепват за болка, неподозирани тайни и противоречиви истории. Това е Другата България  -забравената! Тази, за която никой не говори, сякаш не съществува! 

 
Изоставените, безлюдни села са разпръснати из цялата страна. Веднага ще кажете: „Да, знам за тях!”. Но това не са просто безлюдни села! Това са необитаеми места, които тънат в мистерия. Дали легендите и хорските приказки са истина, няма как да докажем, но и не можем да ги скрием, че съществуват. 
 
Село Бумалча (в близост до Трявна) е най-мистичното, изоставено село. То е напълно безлюдно, като много други в България, но с една съществена разлика... Тук жителите сякаш изчезват за ден. Посетили това място разказват, че е пълна мистерия, защото къщите не са руини, а в тях могат да се видят приготвени за хранене софри, неоправени легла и сандъци, пълни с чеиз. Къщите изглеждат така все едно стопаните им всеки момент ще прекрачат прага, но уви. Къде са тези хора и каква е причината да напуснат - никой не знае! Независимо от причината, адски е тъжно, че вещите надживяват хората! 
 
 
 
Друго село, в което животът си е отишъл, е село Сив Кладенец (в Родопите). Тук всичко тъне в забвение, в една зловеща следа за отминал живот. Любопитно е, че през 1913 г. в това село се е провело едно от най-зловещите кланета в българската история. През 1913 г. турска войска събира цялото мъжко население в местното читалище и го запалва. След това зловещо зверство, оцелели няма, а някои започват да наричат селото Източнородопският Батак. Селото се обитава от един единствен човек, който въпреки разхвърляните бетонни руини, не желае да си тръгне. Порутените сгради пораждат усещането за неизживян живот. Най-силно впечатление правят две сгради - местният магазин и църква. Останките им остават след себе си горчивина, полъх на страдание и недовършени истории. 
 
 
 
Село Шишенци е едно от призрачните места в България, но не защото е обезлюдяло, а защото крие странни истории, които жителите му не могат да си обяснят. Това село се смята за дома на самодивите. Вярвате или не - старите хора в селцето разказват истории, от които ни побиват тръпки. Вечер залостват вратите си и не излизат навън, защото се чуват странни, зловещи звуци, които разлайват кучетата. Дали това е плод на въображението им, или наистина се случва нещо паранормално - не знаем, но легендите за село Шишенци посрещат посетителите му. 
 

Друго място, което крие мистика, зловещи истории и неизказани истории, е местността „Седлото” в Странджа. През 1981 г. там е открита карта от животинска, необработена кожа с неясни знаци. Иманярът, която я намерил, я занася на Людмила Живкова, която е била Председател на комисията по култура и която се увличала от мистериозни находки. Тя от своя страна занесла картата на Ванга, за да разгадае загадката. Пророчицата казала, че преди много години в тази местност са дошли хора от Египет, облечени по странен начин, били с подобни на нашите кукерски костюми. 
 
 
Според нея там имало гроб на жена, която държи жезъл от извънземна материя. Ванга настояла никой никога да не се рови там, да не се започват разкопки, защото това вещае опасност. Един офицер от Държавна сигурност организира тайна експедиция до местността, а участниците в нея споделят, че мястото наистина има необикновена енергия. Случайност, или мистерия... факт е, че същата година, когато е било открито мястото, Людмила Живкова почива. След смъртта й експедицията е прекратена, а офицерът е осъден на 20 години затвор, но умира няколко години след като влиза в затвора! Интересно е, че всяка година, в нощта между 5-ти и 6-ти май на скалата се вижда сияние на две фигури - мъжка и женска.
 
 
В България има доста страховити места, които пазят своите тайни и въпреки времето и хорските приказки, те си остават загадка.