В различните държави по света родителите имат различни възгледи за отглеждането и възпитанието на своите деца. Някои от тези привички, методи и традиции ни се струват странни, но между тях има нещо общо – всички родители искат най-доброто за детето си.

Нека надникнем в едни по-различни светове с тези 9 традиции:

Норвежците оставят децата си да спят на минусови температури

Обичайна практика в северните държави е родителите да оставят детето да спи пред ресторанта в количката, докато те се наслаждават на топлия си обяд вътре. По този начин те закаляват децата и чистия студен въздух ги прави по-неподатливи на болести.

Майките в Кения никога не гледат в очите на бебетата си

Жените от племето кисии са отдадени на децата си, но веднага извръщат поглед, когато видят, че детето им е развълнувано, защото смятат, че децата не бива да очакват твърде много внимание и по този начин закаляват духа им.

Виетнамците тренират децата си да пишкат по команда

Всеки път, когато детето покаже, че му се пишка, майката свирка с уста. След няколко месеца децата започват подсъзнателно да свързват този звук с пишкането и се научават да ходят сами до тоалетна и много често по команда.

Мавританците плюят в лицата на децата си

Родителите от етноса уолоф смятат, че плюнката може да запази и съхрани техните думи, затова те плюят в лицата на новородените, с надеждата техните добри пожелания да „останат“ с детето и да се сбъднат. Майките обикновено плюят върху лицето, а бащите върху ушите на детето.

Маите къпят децата си в ледена вода

Родителите в Централна Америка, които са потомци на древните маи, често потапят децата си в ледена вода точно преди лягане. Те го правят, за да предпазят децата си от непоносимата горещина.

Финландските деца спят в кашони

Майките във Финландия получават от Държавата кашон, пълен с полезни вещи. Той съдържа дори тънък матрак, така че кашонът може да послужи за първото легло на новороденото дете.

Японските деца ядат всичко и никога не дебелеят

Японските родители, както и училищния персонал, много внимават с какво хранят децата. Те приготвят здравословни ястия с много зеленчуци. Храненията включват разнообразни, но малки порции. Така децата не дебелеят и растат здрави.

Датските деца окачат бибероните си по дърветата

В Дания, когато детето стане на три годинки и вече няма нужда от биберон, родителите му му помагат да окачи биберона си на някой клон. По този начин детето се сбогува с играчката си.

Изборът на професия в ранна детска възраст

И докато останалите изброени традиции ни се виждат леко странни и чужди, то време е да завършим с един ритуал, който съществува и в България – прощъпулника. При него около детето се нареждат различни предмети, които символизират професии и предсказват бъдещето. Например книжката може да означава, че детето ще стане писател, учен, учител, парите да са символ на банкерството, топката да предвещава бъдещ спортист и т.н. Предметът, към който детето се насочи първоначално, е неговият избор в живота. В България го правим, когато детето тъкмо се е научило да ходи. В Армения го организират, когато се появи първото зъбче. В Румъния, Корея и Китай детето избира професията си, когато стане на една годинка. В Полша и Малта имат същия обичай.