Замисляли ли сте се някога, че представата ни за красота всъщност зависи от обществото, в което сме израснали. Както се казва – красотата е в очите на гледащия. Ето защо е нормално различните държави по света да имат различни представи за красота, дори някои от тях да ни се струват крайно невероятни.

Днес ви представяме някои от тези странни виждания за красота:

Япония: Криви зъби

В западната култура белите и прави зъби са неизменна част от перфектната усмивка. Затова ни е трудно да си представим, че в някои страни изобщо не мислят така. В Япония например нещата стоят по точно обратния начин – кривата усмивка, още наричана „яеба“, се смята за много очарователна и красива. Впрочем любопитен факт е, че някога черните зъби също са били смятани за много красиви сред аристокрацията. Затова жените в императорския двор редовно оцветявали зъбите си в черно.

Западна Африка и Нова Гвинея: Белезите

Обитателите на Нова Гвинея и на няколко други африкански страни все още декорират телата си с белези в определени форми. Мъжете обикновено получават своите белези в процеса на инициация, т.е. когато момчето докаже, че е станало мъж и е достойно да носи племенните белези. Колкото до жените, те също си правят подобни „татуировки“ и по този начин стават по-красиви в очите на околните. Ако трябва да бъдем честни, и в нашия западен свят има много хора, които си правят подобни белези и стигат много далече, за да модифицират тялото си.

Южна Корея: Лице със сърцевидна форма

В Южна Корея пластичната хирургия е нещо съвсем обичайно – рекламите на пластични хирурзи са навсякъде, а родителите често подаряват пластични операции на децата си при завършването на гимназията.

Най-често корейците си правят операции на клепачите, но понякога стигат и до по-драстични промени. В страната смятат, че най-красивата форма на лицето е сърцевидната, ето защо някои са готови да се подложат на сложни операции, за да я постигнат. Процедурата обикновено включва чупенето на челюстта на три места и премахването на средната част. След това двете останали части се залепват, за да се образува леко заострена, малка брадичка. Обикновено след такава операция пациентът не може дълго време да яде твърда храна.

Мавритания: Наднормено тегло

Ние тук се стараем да бъдем във форма, да тренираме, да се храним правилно и прочие, за да изглеждаме привлекателни, а се оказва, че в Мавритания никой нямаше да ни вземе. В онази страна жените с пищни фигури са на почит и дори се смята, че девойката трябва да има наднормено тегло, за да си намери жених. Стриите по цялото тяло също са смятани за секси.

За да постигнат желаните размери, момичетата често са изпращани от родителите си в специални лагери, където ги угояват, за да бъдат привлекателни за мъжете. Там момичетата приемат по 16 000 калории на ден (при препоръчителни 2000). За съжаление, заради тази традиция много момичета развиват здравословни проблеми и в момента се водят усилени кампании за изкореняването на тази жестока традиция.

Иран: Фалшивата превръзка на носа

Да, правилно прочетохте. В Иран хората си слагат изкуствени превръзки на носа, за да изглеждат по-привлекателни. Защо? Защото Иран е меката на ринопластиката. Въпреки че процедурата никак не е евтина, мъже и жени са готови да платят високата цена, за да имат прав нос, който не е просто красива черта на лицето, но и символ на висок обществен статус.

А сега да се върнем на фалшивите превръзки. Някои хора просто не могат да си позволят процедурата и затова си слагат тези превръзки, когато излизат навън. По този начин останалите ще си помислят, че са си направили процедурата и са достатъчно богати, за да имат тъй желания прав нос.

Тайланд и Китай: Бледата кожа

В Западния свят от десетилетия на мода е слънчевият загар, но това не е така в някои части на Азия, където бледата кожа е стандартът за красота. Освен това, ако искате да си купите крем за лице в такава страна, най-вероятно няма да намерите такъв, който да не е с избелващ ефект. Включително и сред тези за мъже. Много китайци отказват да ходят на плажа без маска, а в слънчевите дни задължително излизат с чадър. Освен това китайците и тайландците смятат, че жените на Запад са съвсем откачили, щом имат такива неща като... солариуми.

Племето фула: Високото чело

Най-привлекателната женска черта според племето фула е високото чело. Затова някои жени от племето бръснат косата над челото си, създавайки по този начин илюзията за по-голямо чело.

Интересното е, че такава практика е имало и в Европа по време на Средновековието. Тогава някои дами са обръсвали половината си глава, за да постигнат желания ефект.

Бурма: Дългият врат

Един от регионите в Източна Бурма е познат като „страната на жените жирафи“. Името се отнася за жените от племето каян, които носят метални пръстени около вратовете си. Някои смятат, че традицията е възникнала с цел да се предпазят вратовете на жените при нападение от тигри, тъй като големите котки могат да ги захапят за шията. Други смятат, че дългият врат е символ на богатство или просто е възприеман като красива черта.

Много хора си мислят, че ако махнат пръстените, жените ще умрат, тъй костите им няма да издържат, но всъщност има жени, които са махнали пръстените си и в момента живеят на запад. Всъщност самите кости не се разтягат и процесът е напълно обратим.

Племето Мурси: Разтегнати устни и червена кожа

В етиопското племе мурси момичетата разтягат устните си с помощта на дискове. Колкото по-голям е дискът, толкова по-висок социален статус има момичето и следователно толкова по-голяма зестра трябва да се плати от младоженеца.

Подобна традиция има и в племето сури, което също е малко племе от Етиопия. Представителите на намибийското племе химба пък често са боядисани в червено, защото използват червена охра, която ги предпазва от слънцето.

Таджикистан: Една вежда

В някои региони на Таджикистан едновеждието се смята за признак на голяма женска красота. Ако някоя девойка е била ощетена от природата и има две разделени вежди, вариантът е да запълни пространството с черен грим.

Местните смятат, че слетите вежди показват, че ще имате щастлив и охолен живот.

Тези традиции ни се струват толкова странни, но сме сигурни, че някои от нашите „обичаи“, като пробиването на ушите, ходенето на много високи токове, солариумите, също изглеждат странни за други култури.