Темата за ваксинациите на новородените вълнува всички родители. Много родители смятат, че децата им не се нуждаят от ваксини и организмът на малчуганите може сам да изгради необходимите антитела, за да се борят с коварните вируси. Истината е, че ролята на ваксините е да защитават най-малките и случаят с новороденото на лидера на унгарската организация против ваксините е поредният пример, че хората, на които трябва да поверим здравето на децата ни са лекарите.

През последните няколко дни целият свят бе потресен от новината за смъртта на новороденото бебе на лидера на унгарската организация против ваксините. 

Бебето не е било ваксинирано, което довело и до боледуването му в продължение на няколко дни. След известно време съседите на семейството взели нещата в свои ръце и се обадили на Бърза помощ. Те се надявали, че след прегледа на парамедиците семейството на детето ще се убеди, че то има нужда от болнично лечение. Но родителите отказали да пуснат лекарския екип в дома им, тъй като не желаели бебето да се лекува в болница. 

Отказът на родителите е бил продиктуван от нежеланието им детето да бъде лекувано по традиционен за медицината начин. Парамедиците прекарали часове, опитвайки се да убедят семейството, че бебето им се нуждае от спешна медицинска помощ. През това време бебето започнало да повръща. 

В крайна сметка родителите се съгласили детето им да бъде закарано в болница, но вече било прекалено късно. Лекарите не успели да спасят живота на бебето и то починало в болницата. 

Родителите ще отговарят пред съда, тъй като техният отказ от ваксинация и навременна хоспитализация е довел до смъртта на детето им. Двойката е поискала за процес при закрити врата, но съдът не е уважил искането им. 

Темата за ваксините не спира да вълнува всички родителите. Дали са безопасни, дали наистина се необходими, дали наистина ни предпазват? Сигурни сме, че всеки човек разбира колко важни са ваксините и какво точно е тяхното предназначение. Задължителните имунизации имат за цел да ни предпазват, а не да вредят.

В България има установен имунизационен календар, според който всички деца трябва да бъдат ваксинирани. Отказът на родителите трябва да бъде заявен писмено, както и последиците, които биха могли да се появят от едно подобно решение. 

Какво е мнението ви за задължителните имунизации? Смятате ли, че те наистина са необходими или по-скоро препоръчителни и защо?