Сънищата се свързват със скритите желания, притеснения, а понякога ни служат като предупреждение – да бъдем много внимателни с малките неща, които правим. Какво обаче наистина означават те? Трябва ли да се страхуваме от тях или са просто интерпретация на нашето развинтено въображение.
В много древни общества, като тези в Египет и Гърция, сънуването е смятано за свръхестествено общуване или средство за божествена намеса, чието послание можело да бъде разчетено от хора с определени сили. Много съвременни психоложки учения предлагат интерпретация на това как ни влияят сънищата.

1. Падане

Със сигурност ти се е случвало да сънуваш сън, в който падаш от скала или се намираш в тясно, тъмно пространство. Никога обаче не стигаш до края на съня. Събуждаш се точно преди най-страшния момент.

Интерпретация: Намираш се в период от живота си, когато правиш кардинални промени.

2. Смърт

Подобен сън винаги се свързва с нещо негативно, интерпретира се като лош сън и всички се надяваме да не ни се случва.

Интерпретация: Винаги се свърза с промяна. Нещо ново и различно ще се случи в живота ти. Според българските вярвания смъртта ще донесе нещо ново и е знак за край на лошите случки в живота.

3. Превозни средства

Често сънуваме, че управляваме чуждо превозно средство или пък ни преследва такова.

Интерпретация: Това означава, че придобиваш опит. Ще ти се случи нещо голямо, ново и непознато.

4. Голота

Виждаме собственото си или на някой друг тяло – без дрехи. Обикновено интерпретираме подобен сън по един начин...

Интерпретация: Намираш се в положение в живота си, в което си много уязвима. Имаш нужда да бъдеш честен пред себе си и другите.

5. Храна

Най-забавният и цветен сън – от шарени бонбони до всякакви нестандартни ястия. Отдавна ни се иска да похапнем нещо, но какво ще ни донесе това всъщност?

Интерпретация: Храната е синоним на знание в сънищата. Ако желаете да похапвате, докато сънувате, това означава, че се развивате.

6. Хора

Може в съня да ни навести някой, който ни е близък, любим или тотално непознат.

Интерпретация: Ако се срещнете с някой близък това означава, че имате общ проблем за разрешаване, с който е време да се справите. Може да не е обсъждан никога, но намерете тази личност и го разрешете. Хората, които идват в сънищата ни, ни показват и някаква скрита част от нас самите.

7. Тичане/Преследване

Един от най-ужасните сънища е бягството от някой. Нямаш представа кой те преследва, но е страшно и неприятно.

Интерпретация: В живота ти има проблем, от който постоянно бягаш и отлагаш. Трябва да бъдеш смела и решително да се изправиш пред предизвикателството!

8. Дом

Това определено е приятен сън, който ти подсказва как би искала да изглежда най-уютният дом за теб.

Интерпретация: Да изследваш въображаемия си дом означава, че се ровиш дълбоко в съзнанието си. Всяка част от него съответства на определена част от психиката ти.

9. Училище/Университет

Мразиш бившето си училище или пък напротив? Обикновено подобни сънища, които ни връщат в миналото, ни оставят топло чувство.

Интерпретация: Ако сънуваш, че отново си в учебно заведение, означава, че интегрираш нови уроци в живота си. Може би е време да се поспреш и да си дадеш сметка кое е важното в живота ти.

10. Интимни отношения

Правиш секс с някой, който познаваш или пък не?

Интерпретация: Време ти е за по-интимна връзка с противоположния пол или за по-задълбочено изследване на самата теб. Освободи се от задръжките си в живота – това ще ти отвори много врати на всякакво ниво.

11. Имаш бебе

Това може да бъде малко стряскащ сън, особено за хората, които все още не се чувстват готови за това. Не се стряскай, този сън има различно значение.

Интерпретация: Означава, че поемаш по нови пътища, които ще ти помогнат да израснеш на всякакво ниво.

12. Животни

Този сън може да ти донесе както чувство на страх, така и радост – зависи от животното.

Интерпретация: Сънуването на животни представя различни черти от характера ти. Всяко животно отговаря на различни неща свързани с теб. Кучето, например, е символ на лоялност и чисто сърце.