Ел Макферсън е австралийски супермодел, която е била рекордните пет пъти на корицата на Sports Illustrated Swimsuit.

Наскоро Ел разкри тайната на младежкия си вид, а тя в основата си се дължи на времето, когато закусва. 55-годишната дама каза, че закусва по-късно през деня, особено ако е вечеряла по-късно, което означава, че не хапва за продължителен период от време между последното си хранене от предишния ден и първото ядене на следващия.

Това периодично гладуване позволява на тялото и храносмилането ѝ да си „починат“ – тенденция, която печели популярност и има много ползи за здравето, сред които са повишена енергия, по-балансирана кръвна захар и по-ниска склонност към възпаления. Според харвардско медицинско училище, този метод, ако се прави в точното време на деня и като част от здравословното хранене, е „реалистичен, лесен за поддържане и ефективен подход за отслабване, както и за предпазване от диабет.“

Според Ел също е невероятно ефективен, не на последно място, защото осигурява добра почивка. „Хората казват, че закуската е най-важното ядене за деня, и аз съм съгласна, но става дума за това по кое време е тя“, казва Ел в публикацията. „Едно от най-важните неща за мен е стомахът ми да си почива добре. Закусвам малко по-късно през деня, особено ако съм вечеряла по-късно предишната вечер,” добавя майката на две деца.

Ел споделя, че започва сутринта си с чаша гореща вода и лимон, което не пречи на тялото ѝ да продължи „поста“ си, но експертите казват, че това му помагат по различни начини. Тези ползи включват засилена имунна система, балансирани нива на рН и чиста кожа. Топлата вода и лимон също подпомагат храносмилането и помага да се ограничат всякакви изкушаващи желания, които могат да се появят при такъв вид хранене.

Супермоделът пие и зелен сок, за който признава, че може да изглежда малко „луд“ за някои хора. Той съдържа целина, къдраво зеле, лимон, половин ябълка, броколи, кълнове, чесън, джинджифил, куркума, магданоз, кориандър, краставица и грах. 

По-рано този месец Ел призна, че любовта ѝ към сока я е принудила да посещава често зъболекаря си, защото има нужда от редовно почистване на зъбите. Даже споделя видео в Инстаграм от стола на зъболекаря си и пише: „Тъй като пия много сок, се нуждая от почистване на зъбите по-често, за да се отстранят петната от него. Добре е да започнеш годината свежа. Това е и януарското ми обещание."

Сокът обаче не е единственото нещо, което Ел Макферсън консумира като част от здравословното си хранене. Тя споделя, че се стреми да пие "два до три литра вода" всеки ден, като същевременно набляга и на зеленчуци, риба, яйца, орехово сирене, тахан, зеленчукова паста, вода и конопени семена.

През декември супермоделът обясни, че спазва дневен режим след като се е уплашила за здравето си на 49-годишна възраст, когато решава да се срещне с диетолог. "Казах ѝ, че не се чувствам като себе си, че енергийното ми ниво не е както обикновено, кожата ми е суха и нещо не е наред", казва Ел, преди да добави, че диетологът ѝ ѝ е казал най-вероятната причина - небалансирано ниво на рН в резултат на стрес, пътуване и забързан график.