Заглавието на тази статия може да ви подведе, че е приказка. Но не е. Всъщност е болезнена истина за оковите, които съвременното общество слага на жените, за тежките очаквания, на които всяка една от нас се опитва да отговори, за предрасъдъците.

А от друга страна е и напомняне за истинската същност на женствеността.

И така – да си „истинска“ жена днес означава да си суперуомън или супержена, защото има хиляди качества, които трябва да притежаваш, правила, които да спазваш и цял куп изисквания.

Истинската жена:

- трябва да има определена фигура;

- трябва да се облича по определен начин;

- се гримира, за да изглежда като жените от кориците на списанията;

- ходи на работа и се стреми към кариера;

- може да готви превъзходно;

- трябва да изгради семейство и да има деца;

- носи отговорност за всички домакински задължения;

- трябва да отделя време и внимание на съпруга си;

- не трябва да остарява.

На всички дами, които четете това, тези неща са ви до болка познати. И въпреки че всяка от вас знае, че е невъзможно да отговорите на целия дълъг и досаден списък с „трябва“, всяка от вас се стреми да го направи. Аз също много бих искала да съм суперуомън – това не е само мечтата на всички мъже, но и на всички жени.

Преди няколко дни обаче ми хрумна, че да се опиташ да бъдеш такава е като да гониш вятъра.

Защото не можеш да бъдеш перфектна. Защото колкото и да се стараеш, не можеш да си добра във всичко това – в някои категории ще притежаваш особен талант, но в други ще се провалиш тотално. И това ще доведе до разочарования за самата теб, ще започнеш да си повтаряш как не си достатъчно добра, как трябва да бъдеш по-слаба, по-красива, по-млада, по-любяща съпруга, по-грижовна майка, по-блестяща домакиня, как трябва да се издигнеш още в кариерата и още, и още. Резултатът – повече отговорности и по-малко време, енергия, самочувствие, щастие.

А истинската жена всъщност:

- има свои уникални извивки и тялото й, независимо от формата му, е секси;

- се облича, както тя иска и се чувства комфортно. Ако харесваш щури и цветни дрехи, няма проблем – просто не се страхувай да изразяваш себе си.

- може да не слага грим, защото знае, че е достатъчно красива;

- не е задължително да има деца, ако това не е, което иска;

- или пък не е задължително да има кариера, ако предпочита да прекарва повече време със семейството си; 

- остарява, но се приема такава, каквато е – защото красотата не е еквивалент на годините.

Суперуомън или просто ЖЕНА? Вие избирате.

Аз избирам да съм себе си. И това не значи, че спирам да се развивам или да имам мечти! Означава, че приемам да не бъда всичко, което „трябва“. Означава, че съвършенството се крие в несъвършените неща.

Както казах, това не е приказка, но ако имате дъщери, разкажете им я като такава. Защото целта е да се начуим, че всички жени сме значими, уникални, вдъхновяващи, красиви по свой начин, създадени за велики неща.

Aвтор: Йоана Вълчева