Какъв празник почита православната църква на 22-ри декември? Кой празнува имен ден на този ден?

Ето кой празнува имен ден на 22-ри декември.

На 22-ри декември православната църква почита паметта на Великомъченица Анастасия.

Преданието разказва, че Света Анастасия била дъщеря на знатен и богат римлянин, който бил езичник, но майка ѝ била християнка. Учителя Хрисогон се заел с възпитанието на Анастасия, а той бил известен със своя ум и ученост. От него и от майка си Анастасия получила познания за Бога.

След време, тъй като не се отказала от вярата си, въпреки всички мъки на които била подложена, тя била привързана към четири стълба и изгорена през 290 г. Една християнка погребала тялото ѝ, което останало невредимо в огъня. Мощите ѝ след това били отнесени в Цариград.

Поверия и традиции

Светицата се смята за християнизираният образ на смъртта, тъй като точно тогава започнали болките на Богородица и затова тя си боядисала дрехите в черно.

Смята се, че на този ден жените и най-вече майките не бива да работят, за да не се разболеят децата им. Вярва се също, че ако се наруши тази забрана, някой в къщата е заплашен от нещастие. Днес се месят питки, намазани с мед, които се раздават. Народното предание казва, че ако на този ден времето е хубаво, през юни ще е суша, а ако вали - и през юни ще вали. Времето на следващия ден определя по същия начин времето през юли.

На 22-ри декември имен ден празнуват Анастасия, Анастас, Анастаса, Анасташа, Анастасийка, Ася, Стаска, Стас, Сийка,Сия, Настя, Наташа, Настас, Наста, Таско, Таса, Точо, Таша, Таско, Пинка, Пинка. Желаем ви много здраве, успехи и щастие!