Световното първенство по футбол за жени е най-важният международен турнир в женския футбол. А в Betway може да направите залози за всеки един етап от състезанието. Играта е също толкова вълнуваща, колкото и при мъжкия футбол. Тръпката от победата е повече от силна. Женският футбол е също толкова зрелищен и вълнуващ, както мъжкият.

Но ето всичко, което трябва да знаете за Световното първенство по футбол за жени на ФИФА:

В него участва женски национални отбори на страните членки на международната федерация по футбол ФИФА. И този турнир, както при мъжете, се провежда на четири години от 1991 г. насам. Началото му е дадено 61 години след като започва провеждането на Световното първенство за мъже.

По време на първите два турнира – през 1991 г. и 1995 г. участват 12 отбора. На следващите две състезания отборите са 16. През 2015 и 2019 г. в турнира се включват 24 отбора, а от 2023 г. броят им се увеличава на 32. Следващата година домакини на състезанието ще са Австралия и Нова Зеландия. Никога досега тези държави не са били домакини на събития на ФИФА. Те бяха избрани с гласуване от Съвета на ФИФА през 2020 г.

Първият носител на титлата е женският национален отбор по футбол на САЩ. И към настоящият момент американките също са носители на титлата. Сред големите победители са Германия, Япония и Норвегия. Шест държави са били домакини на турнира – САЩ и Китай по два пъти, Канада, Франция, Германия и Швеция.

Квалификациите за турнира се провеждат в рамките на шестте континентални зони на ФИФА и се организират от съответните конфедерации. Има два етапа на състезанието – груповата фаза и фазата на елиминациите. В последната фаза се играе до победа – ако в редовното време не бъде излъчен победител, се играят дузпи.

Настоящият трофей е проектиран през 1998 г. за турнира през следващата година. Представлява спирална лента, ограждаща футболна топка в горната част. В основата са гравирани имената на всички предишни победители. Трофеят е висок 47 см и тежки близо 5 кг. Той е изработен от сребро, но е облицован с бяло и жълто злато. Приблизителната му стойност е 30 000 долара, докато купата от мъжкия шампионат струва около 150 000 долара.

Световното първенство през 2023 г. ще бъде първото, домакинствано от две държави и едва вторият турнир на ФИФА от Световното първенство по футбол през 2002 г. Това ще е първото Световно първенство за жени, което се провежда в Южното полукълбо. През юли 2019 г. президентът на ФИФА Джани Инфантино предложи да бъде увеличен броят на отборите, които трябва могат да се състезават – от 24 на 32 отбора. Предложението беше взето, след като Световното първенство за жени през 2019 г. счупи всички рекорди по посещаемост, след Световното за мъже. Форумът ще се проведе в периода 20 юли и 20 август 2023 г.