Биохакингът е гъвкав подход, който може да се адаптира към хора от всяка възраст. 

Всеки мечтае да върне часовника назад и да се почувства или да изглежда по-млад – и все повече хора вярват, че са открили тайната да живеят по-дълго.

Биохакингът е най-новата тенденция, която има много предимства, включително помага да живеете по-дълго, да подобрите фитнеса си и дори да засилите когнитивната си функция - като същевременно намалява възпалението и риска от хронично заболяване. Но някои биха казали също, че това е просто мода, която струва цяло състояние и няма много научна основа.

И никога не си твърде стар, за да започнеш

Биохакингът е гъвкав подход, който може да се адаптира, за да отговаря на хора от всяка възраст, и започването на биохакинг по-късно в живота все още може да ви осигури значителни ползи и да подпомогне остаряването в добро здраве. Но няма магическо хапче. Никоя добавка или технология сама по себе си няма да удължи вашето здраве или продължителност на живота. Малките положителни промени, които се натрупват в дългосрочен план, правят най-голямата разлика. Започнете с няколко прости промени в начина си на живот.

1 - Добро хранене и хидратация

Уверете се, че се хидратирате добре и ядете правилните храни. Биохакерите често избягват чешмяна вода, избирайки вместо това минерална вода или вода с обратна осмоза (специален вид филтрирана вода) с добавена морска сол за попълване на минерали.

Що се отнася до храните, съсредоточете се върху минимално преработена диета, която включва цели храни, и купувайте органични плодове и зеленчуци и месо, хранено с трева, когато е възможно.

Основният принцип е да се избират храни, които са възможно най-близки до природата, като се избягват добавените химикали, консерванти и пестициди.

2 – Осигурете си седем до девет часа сън

Сънят е необходим, за да може тялото ви да се възстанови от щетите, нанесени през деня. Сънят е в основата на енергията и възстановяването.

Биохакерите често наблюдават съня си със смарт устройства. Качеството на вашия сън може да ви каже много за вашия начин на живот и възстановяване. Трябва да имате добър баланс между дълбок, лек и REM сън.

3 - Оптимизирайте излагането си на светлина

Създадени сме да се събуждаме и спим със слънцето. Светлината регулира циркадните знаци - това означава да излезете навън и да получите малко естествена светлина сутрин, за да повишите реакцията на кортизола и енергията си. Дневната светлина спира секрецията на мелатонин, нашия хормон на съня.

През нощта това означава ограничаване на излагането на изкуствена светлина, което кара тялото да остане будно.

Биохакерите използват очила, блокиращи синя светлина, с червени/оранжеви стъкла, които имитират спектъра на светлината, която виждаме при залез слънце.

4 - Проверете оралното си здраве

Биохакерите вярват, че здравето започва в устата. Опитайте издърпване на масло - въртене на кокосово масло в устата си за 10 минути - и изстържете езика си, за да поддържате здрав орален микробиом. Грижата за вашия орален микробиом също ще помогне за предотвратяване на кариеси.

5 – Намерете съмишленици

Има множество проучвания за важността на социалните взаимоотношения и как другите хора ни влияят както психологически, така и биологично.

Общувайте с хора с подобно мислене, които дават приоритет на положителните взаимоотношения с акцент върху здравето. Подкрепящата общност ще ви помогне да растете.

6 - Намалете нивата на стрес

Ние не сме създадени за съвременния начин на живот с високо напрежение. Постигането на баланс между професионалния и личния живот, свързването с природата, свързването с приятелите и семейството и правенето на неща като дишане и медитация може да помогне много.

Доказано е, че заземяването – контактът на босите крака със земята – намалява възпалението и подобрява притока на кръв. Дори 10 минути на ден могат значително да подобрят вашето здраве и благополучие.

7 - Преместване

Биохакерите не са просто любители на упражненията, те се застъпват за редовното движение. Това означава да увеличите ходенето, да използвате стоящи бюра и да правите редовни почивки за движение през целия ден.

Нашите предци не са седели по осем часа на ден и ние също не трябва.

Заседналият начин на живот може да намали когнитивните способности и да причини проблеми със позата.

8 - Забавлявайте се

Въпреки че стремежът към дълъг живот е страхотен, също толкова важно е да увеличите максимално качеството на годините, които имате. Важно е да се възползвате максимално от всеки момент и да сте сигурни, че стремежът ви към по-дълъг живот няма да засенчи радостта от истинския живот.