Почти всеки може да се съгласи, че готвенето е изкуство. Ето защо е важно да разчитаме не само на таланта си за готвене, но и на набор от правила. Нещо повече, готвенето има свои тайни, които готвачите предават от поколение на поколение.
Събрахме малко известни трикове, които ще направят ястията ви още по-вкусни и достойни за най-добрите кухни в света.
• Обичате люти чушки, но искате да не са прекалено люти? Просто извадете семената и жилките и ги изплакнете със студена вода. Пикантността ще изчезне, но вкусът ще се запази.
• Можете да направите хрупкави картофи с кората без маслото за пържене, като просто сложите брашно и ги изпечете.
• Преброяване на калории? Можете да замените тежката сметана с 3/4 разбит белтък, когато правите десерт.
• Ако не сте сигурни дали да поставите зеленчуци във вряща, или да ги пуснете в студена вода, имайте предвид този съвет: Тези, които растат под земята, изискват студена вода, а тези, които растат над нея – гореща.
• Когато разбивате белтъци, обърнете купата обратно, за да проверите консистенцията - ако са готови, трябва да останат в купата.
• Нарязването на лук може да бъде лесно, ако първо го разделите на две, отрежете върха и корена, направите няколко хоризонтални разреза и после няколко по дължина. Количеството разрязвания зависи от желания размер на кубчетата. Накрая нарежете лука напречно.
• Използвайте цвекло, печено във фолио за салати - за разлика от вареното, печеното съдържа повече витамини и запазва повече своя вкус и цвят.
• Винаги овкусявайте салатата си след добавяне на сол. В противен случай олиото няма да позволи на солта да се разтвори напълно.
• Един трик, който няма да позволи на макароните да се залепят, е да използвате колкото се може повече вода. Сложете поне 1 литър вода за 100 грама "суха" паста и ще получите перфектни резултати.
• Тайната на перфектното тесто за сладкиши е проста - теглото на брашното трябва да е равно на това на захарта, а теглото на яйцата - на това на маслото.
• За да приготвите меко и гладко картофено пюре, добавете малко мляко и сода на върха на ножа и разбийте за около 2-3 минути.
• Можете да получите по-сочни цитрусови плодове, като ги поставите под гореща вода или ги загреете в микровълнова печка и плътно ги притиснете в ръката си.
• Използвайте дървена пръчка, за да проверите дали маслото за пържене е достатъчно горещо или не. Ако видите балончета около пръчката, това означава, че е време да започнете да готвите.
• За да не се залепи оризът по дъното, го сложете първо в тиган с малко растително масло и след това добавете вода, за да заври. Ако искате да добавите лека миризма на чесън, сложете една скилидка чесън и я махнете, след като оризът се свари.
• Ако планирате да сервирате паста със сос, не добавяйте олио във водата, тъй като това няма да позволи на двата вкуса да се смесят.
• Ако искате да нарежете домат, без сокът да изтече, нарежете го по сърцевината му - вътре има жилки, които отделят семената от стената на домата.
• Всеки знае, че трябва да поръси повърхността с брашно, преди да разточи тесто. Ако обаче правите сладко ястие, можете да замените брашното с какао на прах. То ще придаде деликатен аромат и няма да повлияе на вкуса.
• За да направите кюфтетата по-вкусни, загрейте нарязания лук с помощта на растително масло и след това ги смелете заедно с месото. Не само ще подобри вкуса, но ще премахне всякакъв шанс да намерите суров лук след това.
• Всеки готвач има своя собствена тайна за приготвяне на идеалната пържола. Но с едно се съгласяват всички - тиганът трябва да е много горещ и да пуши.
Имате ли собствени трикове в кухнята?