Когато хората ме попитат учудено: „Как успяваш с всичко“ – ето какво им отговарям.

Събудих се час преди децата, сложих кафето да се вари и прекарах прекрасен момент с Исус. Сгънах прането, което бях изпрала предната вечер и имах точно толкова време да го прибера, преди да чуя шляпането на малки крачета. Имахме страхотна сутрин, запълнена с вдъхновени от Пинтерест дейности и отдаденост. Децата ми се усмихваха, смееха и пееха с мен. Споделяха играчките и правеха компромиси за това какво да гледат по телевизията. Намерих време да се поразходя, докато те си играеха кротко в кварталния парк. След това се прибрах у дома и качих в блога си перфектно написана публикация, която стана хит за броени минути. Справях се идеално, скъпи приятели. Понеже не исках да разочаровам мъжа си, приготвих и сготвих вечеря навреме, за да я поднеса топла на масата, докато той прекосяваше идеално чистия ни дом. Децата легнаха, без да мрънкат, а със съпруга си прекарахме ценно време сами. Да бъдеш майка е много лесно, помислих си аз.

И тогава се събудих от съня си.

Миналата седмица се видях с приятелка, с която не бях разговаряла от много време. Споделихме си няколко тривиални детайла, преди милата ми приятелка да ме попита за „книгата ми“. Пиша го в кавички, защото когато ме питат за „книгата ми“, имам чувството, че ме питат за болест, от която страдам. Какво да кажа? „О, книгата става все по-добра. Някои дни са по-добри от други, но като цяло мисля, че ще стане добре“. Но вместо това измрънках нещо още по-неловко, защото все пак е странно да говориш за рядкото си заболяване.

Вместо да кима неловко в съгласие, тази мила моя приятелка ме разстреля с най-неудобните думи, които можеха да застигнат ушите ми: „Просто не знам как успяваш с всичко – да бъдеш майка, да домакинстваш И да пишеш книга! Невероятна си.“ Погледнах я с уморените си учи, на немитото ми лице беше изписано тотално объркване. „Ти изобщо познаваш ли ме?“, попитах я.

И преди този мит да се разпространи, нека разясня някои неща. Искате ли да знаете как „се справям с всичко“. Отговорът е простичък: правя всичко в различни сезони.

Нека обясня.

Миналата година прочетох една статия, която разказваше за теория, наречена „Дилемата на предприемача“. Идеята е простичка – всеки човек разполага с еднакво време да приоритизира различни сфери от живота си и може да прави не повече от три неща едновременно. И макар и „Дилемата на предприемача“ да изтъква само пет сфери на ежедневието, моята „Дилема на майката“ има шест. Ето кои са те:

1. Семейство – това включва и хлапетата, които изискват всяка минута от времето ви.
2. Приятели – това е времето, прекарано с хората, които ви поддържат здравомислещи
3. Домакинство – това включва всичко, което трябва да свършите, за да изглежда домът ви добре
4. Тренировки – това е нещото, които ви пречи да станете звезда в сериала „100-килограмовият ми живот“.
5. Работа – това е нещото, което плаща сметките
6. Сън – това е нещо, което ви дава енергия да не нараните хлапетата.

Ето ги, приятели, шестте сфери на живота на всяка майка. Моята „Дилема на майката“ смята, че можете да правите по ТРИ от тези неща през всеки сезон. Искате ли да знаете каква свобода имам чрез тази теория? Неограничена! Това е свободата да се освободите от идеята за съвършенство. Права ли съм?

Красотата на тази теория е, че всеки сезон, всяка седмица, всеки ден, приоритетите могат да се променят. Но все пак ще се освободите от напрежението, знаейки, че не можете да се справите с всички шест неща.

И само за да ви уверя, че не съм суперчовек, ето как някои от сезоните ми се развиха:

Януари 2015 – Април 2015:

1. Работа
2. Семейство
3. Приятели

През тези три месеца жертвах съня си, за да напиша по-голямата част от книгата си. Определено не тренирах и назначих чистачка, която да попречи на ХЕИ да потропа на вратата ми.

Май 2015 – Декември 2015:

1. Семейство
2. Тренировки
3. Домакинство

След като качих няколко килограма (разбирайте 8), знаех, че трябва да тренирам. През това време стягахме новия си дом, затова това се превърна в приоритет. Не беше от значение, че нямах много приятели на Хаваите и не се наспивах много. Тогава бях и изключително непродуктивна по отношение на книгата си, затова не се притеснявайте – не „успявах с всичко“.

Декември 2015 – Януари 2016:

1. Семейство
2. Приятели
3. Сън

Това е любимата ми комбинация. Искам да изживея дните си с тези три неща като мой приоритет. Дайте ми любимите ми хора и спокоен сън през нощта и съм мъркащо котенце! Дебеличко котенце, което живее в мърляв дом и няма пукната пара.

Юли 2016 – Декември 2016:

1. Работа
2. Работа
3. Работа

Когато приятелката ми каза, че не знае как се справям с всичко, тя предполагаше, че се грижа за децата си и домът ми е подреден. Това беше периодът, в който децата ми прекарваха дълги часове вкъщи без надзор, докато аз вършех всичко, което е необходимо за публикуването на книга. Те успяха да свалят ДВЕ врати от пантите през тези минути, успешно създадоха две картини с маркери по стената и ядяха каквото намерят в хладилника. Искаш ли близалка? Разбира се! Сладолед? Да, хайде да го ядем направо от кутията. Бисквити? Защо не?! Мама просто ще си цъка на компютъра и няма да забележи.

Януари 2017 – Сега:

1. Семейство
2. Домакинство
3. Сън

Това е по-малко социализиран период за мен и тихи месеци за блога ми. Но прекарахме страхотно време със семейството ми, а домът ми е по-чист от обичайното. И макар и да се чувствам гузна, че не „работя“ достатъчно, истината е, че просто избрах различни приоритети за сезона.

Може би вие сте феномен и можете да се справяте с 4 или 5 задачи всеки ден. Поздравления за вас, приятели, но ни издайте вашите техники за управление на времето. А за останалите, на които им се струва, че не вършат достатъчно неща или имат чувството, че други дами успяват с всичко – не вярвайте на лъжите! Никой не успява да върши всичко едновременно – просто го правят в различни периоди.

Трениращата майка във Фейсбук, която всеки ден качва снимки от безупречния си дом? Обзалагам се, че не се среща често с приятелките си и не се наспива достатъчно.

Майката, която разказва за забавленията с децата си всеки ден? Вероятно не работи извън дома си и не се наслаждава на достатъчно време с приятелите си.

Ами майката, която планира всички срещи на дечицата и организира всички родителски събрания? Домът й вероятно се нуждае от основно почистване или пък поръчва храна от ресторанти всяка вечер.

Искате ли да знаете какво ще кажа на всички тези дами? Поздравления, скъпи мои! Справяте се безупречно!

Можем да си направим състезание, скъпи читатели и можем да се поздравяваме за постиженията си без капчица завист и без да раздаваме присъди. Правете си вашето, а аз ще върша моето. Но знаете ли какво не прави никоя от нас? Никоя от нас не върши всичко. И това, скъпи приятели, е просто милото напомняне, от което се нуждаех днес и може би нещото, което и вие трябва да прочетете.

Иска ми се да разбера как се справяте вие! Кои три неща са ваш приоритет напоследък?