2020 - годината, която не прилича на никоя друга! На много ни научи, твърде много ни повлия. Вдъхнови стотици мемета, които се опитаха да облекчат симптомите на масовото отчаяние с доза чувство за хумор.

Добре, че идва Коледа

Нека си го кажем. Този път празничната бляскавост с налудничава си жизнерадост е като леко обезболяващо на фона на цялата сивота и несигурност наоколо. Да мислиш как да зарадваш близките си и как да придадеш малко блясък на втръсналата ти домашна среда са по-приятни задачи от друг път. Така ли го чувствате и вие?

Е, какво можем да поднесем на близките си, когато срещите ни с тях са ограничени, времето не благоприятства занимания навън, ограничени са социалните ни контакти, а бюджетът следва да се планира много по-внимателно?

Екипът на 3KEY Rooms проследи активността в търсачките и водещите теми в най-ползваните социални мрежи и ето кои 7 тенденции в избора на подаръци за Коледа 2020 се откроиха.

1. Подаръци с повече мисъл!

Ако преди бяхме склонни да правим спонтанни подаръци, които да задоволяват прищевки, сега подхождаме по-рационално. Подпитваме близките от какво наистина имат нужда. Или какво наистина желаят да направят, но се колебаят дали да си го позволят. За някои хора това може да означава, че ще ги зарадва тенджера (доколкото тенджера може да зарадва някого.) За други – някое специално забавление, което да ги излекува от еднообразието и за което да говорят дълго.

2. Технологични джаджи

Тази година покупките в дните на черни (белите, сивите и т.н.) петъци побъркаха куриерските фирми. Онлайн се продадоха много технологични подаръци, които да разнообразят времето у дома с игрални конзоли, последни модели мобилни апарати, компютърна периферия, дребна бяла и черна техника. Все джиджавки, с които да жужим из кухнята и хола с надеждата дните на доброволна изолация да минават по-бързо, а пулсът ни да се държи приятно приповдигнат.

3. Настолни игри

Ето забавление, което пасва на всички, които проповядват ограничаване на дигиталните забавления у дома. Бордовите игри предлагат такава огромна палитра от опции: дедуктивни, логически, стратегически, ролеви, асоциативни, парти формати… че е просто невъзможно да не намерите нещо за всеки вкус. Съветваме ви да се консултирате със специалист в магазин за бордови игри, за да ви помогне да прецените какво да изберете за подарък според възрастта, интересите и евентуалния брой участници, които ще се радват на играта. Ето това ще да е вид семейна терапия във времена на изолация.

4. Zero-waste и еко продукти

Последните години се заговори все по-усилено за вредата, която нанасяме на планетата с ежедневно купувани дреболии, обвити в еднократни и нерециклируеми опаковки. Създават се общности, в които хората се учат един от друг как да ограничават еднократната пластмаса – от сламки и бутилки, до дамски превръзки и всякакви опаковани храни. Това даде шанс на сръчни и предприемчиви млади хора да предлагат хитри решения за бита. Чували ли сте например за восъчните кърпи като заместител на домакинското фолио? А снабдени ли сте с памучни торби за зеленчуци, с които да спестявате пликчетата при всеки пазар на плодове и зеленчуци? Каква бутилка за многократна употреба избрахте: стъклена или стоманена, с филтър или без? Има много удобни решения, в които да се инвестира еднократно. Макар скоро парите за такива стоки да се избиват, първоначално те изглеждат скъпи. Ето защо се превърнаха в интересен подарък за тези наши близки, които стават все по еко осъзнати. Това е коледен вариант за хора, които знаят, че да лекуваме нанасяните вреди на природата е начинът да излекуваме самите себе си.

5. Книги

За някои хора повечето време у дома дава възможност за повече четене на спокойствие. Книгата – ето това е достоен медикамент срещу тревожността! Подберете заглавията сред по-ведрите и позитивни четива, ако искате да донесете разтуха от ежедневието. Книги с професионална тематика, наръчници по личностно развитие, романи, четива за хоби занимания като оцветяване на мандали или гайдове по фотография… Безброй възможности с антистрес ефект.

6. Онлайн обучения и консултации

Мислили ли сте някога, че ще дойде време да зарадвате близък с онлайн курс по английски? Или с консултация по human design? Все повече области на познанието са достъпни под формата на онлайн обучения. Вече близките ви не могат да се оправдават със задръстванията и разстоянието до учебната зала. Време е да им напомните какво толкова много искаха да се запишат да учат! Асистирайте им, за да си инжектират знания!

7. Отложени удоволствия

Това са подаръците, които държиш под ръка в чекмеджето и подбираш внимателно вълшебният момент, в който да им се насладиш. Те най-често са под формата на ваучери: подаръчен ваучер за ескейп игра, предплатена спа процедура, талон за хотелско настаняване, билети за театър… Индустрията на забавленията тип изживяване изпитва сериозни затруднения в момента, което обаче е предпоставка да се насладите на услуги, за които отдавна сте мечтали, на много изгодни цени. Психолозите съветват в период на ограничения да фокусирате мислите си върху бъдещите наслади. Рано или късно моментът ще е идеален за отлаганото удоволствие, а очакването му ще дава кураж и ще увеличава насладата. Това ако не е превенция на депресията!

Вие повлияхте ли се от някои от тези тенденции, докато планирахте подаръците си по Коледа? Или можете да добавите нещо различно? Споделете в коментар!

Автор: Лилия Моллова от 3KEY Rooms