Обичаме да имаме красиви, дълги и нежни нокти. Затова и правим всичко възможно да постигнем този вид. Но понякога допускаме грешки, които ни пречат да имаме маникюра, за който мечтаем.

Представяме ви 12 грешки, които допускаме в салона за красота:

Ако забележите пукнатини по гел лака, кажете на маникюристката си

Понякога върху гела можете да видите малки пукнатини. Това се случва, когато нокътят ви е тънък, а маникюристката е използвала твърде меки материали при нанасянето на лака. Следващия път, когато посетите салона, посочете ноктите си и поискайте по-твърда основа.

Ако имате нокти, които се извиват, настоявайте да коригират формата им

Много маникюристи просто покриват този вид нокти с гел, вместо да оправят формата. А това трябва да се направи, защото това може да доведе до счупване и определено не изглежда добре.

Не пренебрегвайте обикновения лак

За някои хора е противопоказно да укрепват ноктите си с гел и могат използват само обикновен лак. Но повечето маникюристи не им го казват, защото гел лакът е по-скъп.

Не искайте да ви направят дебели нокти

Маникюристите споделят, че дамите често ги молят да направят основата по-плътна, за да издържи маникюрът по-дълго. Трябва да знаем, че дебелината на перфектния маникюр не трябва да бъде повече от 1 мм. В противен случай покритието изглежда несъвършено и разваля външния вид на ноктите.

Не стойте твърде дълго с един и същ маникюр

Маникюристите обичат да публикуват на снимки на пораснали нокти и се хвалят, че покритието им издържа до 6 седмици. Но в действителност това не е добре за ноктите.

По време на израстването точката на тежест се измества, натоварването не се разпределя правилно и се появяват наранявания, пукнатини и счупвания.

Не ходете на маникюр твърде често

Ако сменяте лака си на всеки 3-4 дни и в същото време изрязвате кутикулата, която едва е имала време да порасне, можете да постигнете появява на груба и неравна кожа. 

Следователно, правенето на маникюр много често също не си струва.

Ако не сте доволни от формата на нокътната плочка, помолете да я удължат

Забелязахте ли, че понякога маникюра на къси и широки нокти изглежда странно и не особено красиво? Неопитните майстори могат да обяснят това с факта, че формата е била широка и е било просто невъзможно да се направи нещо по-естетично.

Въпреки това, съвременните технологии за маникюр могат да удължат плочката дори на онези нокти, чиято ширина е по-голяма от дължината им.

Ако кожата не реагира добре на маникюр, помолете майстора да смени инструментите

За съжаление мнозина бяха изправени пред случаи, при които кожата на ръцете не реагира добре на маникюр. В такива ситуации първото нещо, което ви идва на ум е алергия.

Но понякога е достатъчно да помолите маникюристката си да смени металното бутало на кожичките. Причината кожата да реагира болезнено на такъв инструмент се крие в химическата реакция, която възниква, когато металът и гела влизат в контакт.

Ако кутикулата расте бързо след маникюр, проверете дали маникюристката не е наранила нокътя ви

При рязане небрежният специалист премахва горните слоеве на нокътя, без да засяга самата кутикула. В резултат на това в основата се появяват тънки люспи, които започват да се виждат веднага щом нокът порасте.

Останалите от разреза люспи са лесни за объркване с кутикулата и растат много по-бързо. 

Помолете да не почистват малкия пръст на крака ви по време на педикюр

Според професионалистите, почистването на малкия пръст на крака е огромна грешка. Малкият пръст е под голям натиск поради теглото ни, той постоянно е в допир с тесни обувки, а за много хора този пръст също е леко деформиран.

В такива случаи в основата на нокътя расте малка “качулка”, която служи за защита. Ако я отрежете, тя ще започне да се появява все повече и повече.

Не отстранявайте гела, като го откъсвате от плочката 

Когато гелът започне да се отлепва, ръцете ни сърбят да го отлепим целия. Но в този случай ще премахнем и горния слой на нокътя, а именно той е отговорен за залепването на гела към плочката.

Не лакирайте нокти с неравна повърхност

Може да има много причини, поради които те изглеждат така: наранявания, химически изгаряния и твърде дълго седене с един и същи лак. В такава ситуация лакът не може да се нанася.

В такива случаи между кожата и нокътя се образува джоб, изпълнен с топъл и влажен въздух - идеална среда за развитие на гъбичките. Ако нанесете гел или дори обикновен лак върху такъв нокът, това ще засили парниковия ефект и ще увеличи риска от инфекция.