През 2005 година психологът Шейн Фредерик създаде най-краткия тест за оценка на интелекта. Той има само 3 въпроса, на които трябва да отговориш възможно най-бързо. Може дори да провериш отговорите си сама!

Ето го и теста, с който да провериш познавателните си способности веднага. Помисли малко, запиши отговорите си и ги сравни с правилните!

Въпроси

1. Тенис ракета и топка струват общо 1 долар и 10 цента. Тенис ракетата е с 1 долар по-скъпа от топката. Колко струва топката?

2. 5 машини произвеждат 5 детайла в рамките на 5 минути. Колко минути ще са необходими за 100 машини, за да произведат 100 детайла?

3. В едно езеро растат водни лилии. Те растат доста бързо, удвоявайки разпространението си всеки ден. Ще им трябват 48 дни, за да покрият езерото напълно. За колко дни ще покрият половината от езерото?

Шейн Фредерик е професор по мениджмънт в Йейл. Той специализира в проучвания за това как хората вземат решения и избори. Дори е работил със спечелилия Нобелова награда Даниел Канеман. Заедно с екипа си Фредерик е проучил около 1000 души, главно студенти от големи американски университети.

Освен тестването на тези хора за познавателните им способности, учените ги питат и още нещо. На интервюираните им били предложени 3 400 долара сега или 3800 долара на месец. Оказва се, че повечето хора, които са получили нисък резултат на теста, не са съгласни да чакат и предпочитат да получат по-малка сума незабавно. И обратно, хората с високи резултати на теста са показали силна воля, която им помага да получат по-добро възнаграждение.

Идеята на теста е, че първо се сещаш за грешните отговори: 100 цента, 100 минути, 24 дни. Най-често тези отговори се дават от хора с интуитивен начин на мислене, докато тези с по-рационален дават средно по-добри отговори.

А ето и отговорите на трите въпроса:

1. Отговорът е 5 цента. Ако топката струва 10 цента, рекетата ще струва 1 долар и 10 цента, докато това е общата стойност и на двата предмета.

2. Отговорът е 5 минути. Броят на машините не влияе на времето, необходимо за производството на един детайл.

3. Отговорът е 47 дни, а не 24. Ако количеството водни лилии се удвоява всеки ден и количеството дни, необходими за покриване на езерото, е 48, логично е лилиите да покриват половината от езерото един ден преди това.

Успя ли да отговориш правилно от първия път?