Всеки ден чуваме сърцераздирателни и шокиращи истории, които ни натъжават. Не е изненада, че според някои хора добротата е останала в миналото. За щастие, по света все още има прекрасни хора, които го превръщат в едно малко по-красиво място всеки ден. Пример за такъв човек е Виолета, от чието поведение можем да научим много.

Това е Виолета. Тя е от Перм, Русия и е на 18 години, като току-що е завършила гимназия. Иска да бъде учител по физическо възпитание.

Това е Анатоли.

Той е обикновен работник, който живеел в уютен апартамент с майка си и съпругата си. За съжаление, първо майка му починала, а през 2004 г. същото споходило и съпругата му. След тези трагични събития племенникът на Анатоли се преместил при него, но много скоро оставил чичо си на улицата без никаква помощ. Казал му, че е срещнал хубаво момиче и искал да започне семейство с нея, така че няма място за него.

В продължение на три години Анатоли живеел в много стара и зле поддържана сграда, защото тя била единственото място, което може да си позволи да наеме с пенсията си. За съжаление, било предвидено тя да бъде разрушена и старецът отново се озовал на улицата.

Как са се срещнали?

През юли 2018 г. Анатоли получава сърдечен удар. Един непознат го видял да лежи в храстите и се обадил на линейка. След 7-дневно лечение възрастният мъж бил готов да напусне болницата. Мъжът казва на лекарите, че няма къде да отиде, но в отговор чува: “Това не е наш проблем.”

По-късно през същия ден Виолета била навън с приятелите си, когато видяла, че Анатоли седи сам пред съседната къща. Отишла при него и го заговорила. Мъжът ѝ разказал историята си.

“Има ли причина да живея изобщо?“

Мъжът бил отчаян и без надежда за бъдещето. Независимо дали става дума за съдба, или просто за щастливо съвпадение, този ден е променил и двамата завинаги.

Виолета била дълбоко разтърсена от историята на стареца и веднага публикувала пост в Инстаграм, за да потърси помощ от хората. Така, благодарение на хиляди интернет потребители, тя успяла да му наеме апартамент и купила всичко, от което се нуждаел, включително нови дрехи, храна, лекарства, смартфон и т.н.

Това не е краят, а само началото.

Сега Анатоли живее в топъл и чист апартамент, а Виолета го посещава почти всеки ден. Тя разбира, че това е дългосрочен ангажимент, но е развълнувана да се грижи за, както тя го нарича, „Чичо Толя“. Планират той да отиде на пълен медицински преглед, за да се уверят, че здравето му е добро. Момичето му помага и да поднови пенсията си.

Сега Анатоли е оптимист за бъдещето си и е много благодарен на Виолета за това, което е направила за него. Веднага след като се възстанови напълно от удара, иска да си направят кратко пътуване или да отидат на риболов.

Не всеки би направил това, което е направила Виолета за един непознат. Нейното чисто сърце и безкрайна доброта ни връщат надеждата, че на света има много невероятни и грижовни хора и можем да научим много.