Тортите са любим десерт на 80% от жените. Разнообразието им е толкова голямо, че трудно бихме могли да изброим всички, затова ще ви представим най-популярните.

 

Торта Гараш

 

Торта "Гараш" се предлага в повечето сладкарници и ресторанти, но може да си я приготвите и в домашни условия. "Гараш" с право може да се класира сред тортите на всички времена. Въпреки че след нея се появиха какви ли не комбинации - плодове, шоколад, бадеми, кокос, тя си остава най-популярният десерт. Само няколко парченца са достатъчни, за да се насладите на шоколадовото вълшебство. Тортата се приготвя от пет тънки блата, направени от тесто, орехи, 8 белтъка и и 220 грама кристална или пудра захар. След изпичането и охлаждането те се подреждат един върху друг и се намазват с глазура "Гараш", която е направена от сладка сметана и шоколад. След това цялата торта се покрива с още шоколадова глазура.

 

Торта "Шварцвалд"

 

Тази вкусна черешова торта има милиони поклонници по цял свят. Обикновено се състои от няколко шоколадови блата с пълнеж от бита сметана и череши. Тортата е украсена допълнително със сметана, череши и шоколадови стърготини. Традиционно се използва и бистър алкохол (черешов сок, черешова ракия, бренди) или пък ром, който допринася за невероятни вкус на тортата. В САЩ "Шварцвалд" се приготвя без алкохол, но според оригиналната рецепта, тя трябва да съдържа задължително ценната съставка Kirschwasser, за да се продава под това име.

 

Виенска торта "Сахер"

 

Тортата "Сахер" има интересна история, която я прави още по-популярна. През далечната 1832 година Клеменс фон Метерних, министър на външните работи, нарежда на своя личен готвач да приготви специален десерт за важните му гости. Точно тогава главният сладкар се разболява и неговият 16-годишен чирак Франц Сахер се наема със задачата да създаде специалния десерт. Сладкишът се оказва с невероятен вкус, което го превръща в един от най-популярните десерти. Години по-късно синът на Сахер придава още по-голяма слава на тортата. Всъщност, тортата "Сахер" е типичен десерт за виенската кухня. Приготвя се със сладко от кайсии и много шоколад.

 

Торта "Крокомбуш"

"Крокомбуш" е френски десерт, който представлява еклерова торта с нестандартна височина и размер. При приготвянето й се използват бонбони, сладък сос, карамел, захаросани бадеми, плодове, захаросани цветя. Използва се главно за сватби, кръщенета, големи семейни празници и дори за Коледа. "Крокомбуш" представлява сладка пирамида, покрита с карамелена паяжина.

 

Торта "Наполеон"

 

Този френски десерт се състои традиционно  от три пласта бутер тесто, редуващи се с два слоя сладкарски крем. Най-горният блат се поръсва с пудра захар, а понякога и с какао и печени бадеми. Украсата може да бъде с пудра захар или фондан в преливащо бяло и шоколадово на ивици.