В свят, в който мъжете пасивно проверяват всеки профил в Тиндер (добре де, признаваме си и ние понякога), за да могат да изберат най-подходящия панталон от каки и перфектните обувки за среща, по време на която и двамата да забравите за света, е нормално е да искаш нещо повече... Помниш ли, че героят на Никълъс Спаркс признава любовта си веднага щом я усети? Същото се случва и с Хийт Леджър в „10 неща, които мразя у теб“ или Фреди Принз Джуниър в „Тя е върхът”... И не, любовните истории в “Мулен Руж“ или „Титаник“, в които някой иска да бъде с теб на всяка цена, не ни помагат. И все пак, на практика отношенията, които започват толкова бързо и страстно, често свършват по доста болезнен начин. Оказва се, че половинката ти е измамник или емоционално злоупотребява с теб, или те зарязва от нищото, след като е обещал, че никога няма да те напусне на третата среща.

Но това, което толкова много романтични филми илюстрират, е “бомбардиране с любов” - тактика, използвана от нарцистична личност, за да те примами, буквално „бомбардирайки“ те с привързаност. Докато хората продължават да свързват “истинската любов” с бързи декларации за дълготрайна ангажираност и грандиозни демонстрации на обожание, ще са уязвими към хора, които ще ги третират ужасно.

В двучасовия романтичен филм е нормално главните герои да се влюбят 15 минути след като се виждат за пръв път - сюжетът трябва да се “оформи“ отрано. Но в реалния живот, ако някой ти каже, че е влюбен в теб и че си “единствената” само след няколко срещи или седмици, е доста притеснително, дори ако наистина си привлечена от него.

“Нарцисистите са бързи, за да избегнат разкриването", казва д-р Сузане Дегес-Уайт, председател и професор по консултиране от Университета в Северен Илинойс. “Колкото повече някой се опитва да те приласкае и подчини, толкова по-трудно може да разбереш мотивите му.”

Ако и двамата сте млади и заслепени, нещата се случват бързо и се чувстваш объркана, ако се разделите шест месеца по-късно. По друг начин ще стоят нещата обаче, ако един прилекателен, уверен мъж, който е бил отвързан преди, е готов за нова връзка толкова бързо. Ако е зрял и внимателен, е наистина странно да казва, че е обсебен от теб и иска да бъдете завинаги заедно от втората седмица на запознанството ви (независимо колко страхотна си!) Нормалният, балансиран човек не действа прекалено бързо, защото иска да се увери, че може да ти се довери напълно и всъщност иска да излиза с теб. Всеки, който ускорява етапа на ухажването, не се интересува дали си напълно съвместима с него, защото вярва, че в крайна сметка може да те контролира (и теб, и връзката ви).

Въпросът е, че може да е трудно дори да разбереш колко бързо се случват нещата, когато нямаш реалното време да ги осъзнаеш. Когато нарцисистът не те засипва с подаръци или не те води в последния момент на романтично уикенд пътуване, постоянно говори с теб. Разбира се, работиш много и си лягаш късно, но Ноа и Али от “Тетрадката“ прекарват всеки миг заедно веднага след като се срещнат. Не правят ли това хората, които са лудо влюбени?

“Нарцисистите използват ласкателството и вниманието като инструменти, за да те омаят - изграждат се като перфектен партньор, така че да спечелят доверието, обичта и обожанието ти”, казва д-р Дегес-Уайт.

Тя сравнява любовта на тези хора с начина, по който викаш кучето си в парка. “Използваш най-сладкия си глас, името му и може би дори специални лакомства.” Искаш да спечелиш доверието на кучето си и да го приближиш достатъчно близо до теб, за да закачиш каишката му. Нарцисистите ще направят каквото и да, за да се доближат достатъчно до романтичен интерес толкова бързо, колкото могат, преди чувствата им да се променят. “Преди началото на всяка връзка, винаги имаш нужда от време, за да прецениш какво би могло да се обърка. Но ако чуваш постоянно подобни на филмовите монолози приказки за това колко си съвършена, този човек съзнателно се опитва да скрие сериозните си недостатъци от теб възможно най-дълго.

Частта, в която нещата от романтичните филми се променят, е тази, в която трябва да „избягаш“. Проблемът е, че нарцистичните личности използват различни начини, за да направят това трудно за теб. Разбира се, Крисчън Грей контролира избора на кариерата на Ана и свободата ѝ. Едуард от "Здрач" губи самообладието си много пъти, както и Звяра в „Красавицата и Звяра“. Но това винаги е представено като обикновен конфликт в сюжета, а не като знак за нефункционираща, злоупотребяваща с момичето връзка, защото се получава несъгласие. Всички тъмни моменти на тези измислени двойки са отхвърлени от идеята, че двамата са сродни души - често заявени от самия герой след ужасен изблик или лошо поведение.

“Постоянните напомняния за това колко ви е добре заедно, когато знаете, че не е така, може да се превърнат в усилие да останете свързани”, предупреждава Дегес-Уайт. "Това често е и първото нещо, използвано от потенциалния злоупотребяващ с теб."

Трудно е да оспориш това с някой, който е обещал да бъде до теб завинаги и поне в началото е направил всичко възможно, за да те накара да се чувстваш обожавана. Този човек те обича повече от всеки, когото някога е обичал и ще обича, така че защо да си тръгваш дори ако те обиди, повиши глас или изчезне с дни?

Взимането на уроци от романтичните филми може да бъде опасно, защото героите са свободни да останат двуизмерни и са способни да поддържат повишени усещания за увлечение. В реалния живот обаче, балонът винаги се пръска и всеки, който се опитва да има връзка, която да продължи вечно, е или наивен, или дълбоко манипулативен.

"Когато една връзка се движи прекалено бързо или партньорът се опитва да я контролира прекалено, е важно да му кажеш как се чувстваш", казва д-р Дегес-Уайт. "Ако не го направиш и просто се опитваш да извиниш подобно поведение, това е знак, че в бъдеще ще имаш по-малко свобода и ще си обект на манипулация, ако останеш в тази връзка."

Любовните взаимоотношения не е нужно да се ускоряват или да се казват силни думи като “винаги ще бъдем заедно", които буквално никой не може да опази (като в “Призови ме с твоето име“, който показва колко време е необходимо, за да осъзнаеш, че те е грижа за някого). Ако ви е предопределено да бъдете заедно дълго, може и трябва да се насладите на сладкото време, в което ще се опознаете. Само хората, които искат да скрият нещо, бързат...

E, все още ли мечтаеш за любов като на кино?