Недостигът на адаптирано мляко е проблем, който от няколко месеца е на дневен ред в САЩ. Причината се крие в замърсяването на завод, който произвежда огромно количество от жизненоважния продукт за американския пазар. След като фабриката бе затворена заради оплаквания от замърсяване, свързани със смъртни случаи на бебета, много родители се изплашиха за изхранването на бебетата си.

Оказва се, че родителите не могат да намерят така необходимото мляко за децата си в нито един магазин за хранителни стоки. Някои дори са поръчали изключително скъп продукт от Канада чрез Amazon като алтернатива. По-изобретателните майки прибягват до методи от типа „направи си сам“ и разреждат наличните у дома адаптирани млека, въпреки че това наскоро беше признато за рисковано, тъй като може да доведе до здравословни проблеми у бебетата.

Майка на две деца публикува видео в TikTok, в което разкри проблемите на родителите на деца със свръхчувствителност към храни. Видеото получи над 1,4 милиона гледания, 89,2 хиляди харесвания и 9697 коментара, обсъждащи липсата на адаптирано мляко. Майката, което създаде видеото, дори показа празните рафтове в магазина и написа: „Тази гледка разби сърцето ми“. Повечето от магазините нямат нищо в складовете си или ако имат, количествата са много ограничени.

Алергията към краве мляко усложнява храненето на бебето

Майката добави, че нейната дъщеря е алергична към кравето мляко, а най-често използваните храни за кърмачета съдържат пречистено такова. Тя дори публикува снимка на детето след консумация на краве мляко. При такава алергия, при която имунната система на детето реагира необичайно на определени храни, може да се стигне до тревожни и понякога животозастрашаващи симптоми. Алергията към протеина от краве мляко е една от най-честите алергии, която се среща при 7 от 100 бебета. Въпреки че повечето деца я израстват до около 6-годишна възраст, е разбираемо защо недостигът на адаптирано мляко кара родителите им да се паникьосват.

Някои майки си помагат взаимно и даряват мляко на нуждаещите се – но има и хора, които се възползват от кризата и продават адаптирано мляко на силно завишени цени.

Нуждата от повече осведоменост относно кърменето

Изглежда също, че нивото на информираност относно кърменето е ниско. Много хора приемат, че всяка майка е способна да кърми, въпреки че това всъщност не е така. Кърменето може да бъде изключително сложен процес: например има жени, които страдат недостатъчното развитие на жлезистата тъкан, което може да причини ниско или никакво производство на кърма. В подобни случаи е възможно жените, които нямат физическата възможност да кърмят, да се почувстват депресирани и непълноценни майки. Особено ако се говори за кърменето като за напълно безпроблемен процес, който е само въпрос на избор.

Друг мит, свързан с кърменето е, че то е лесно и се случва от само себе си. Макар че е естествен процес, то все пак представлява умение, което трябва да бъде усвоено. Възможна е появата на физически дискомфорт като болка в гърдите или слабо сукане от страна на бебето, което трябва да бъде приучено как да се храни. За да постигне здравословно и спокойно кърмене, майката трябва да познава различните позиции при кърмене. Бебето трябва да се научи как да се храни, и ако е необходимо, може да се потърси помощта на специалист по кърмене.

И докато, за щастие, в България дефицит на адаптирано мляко няма, искрено се надяваме кризата в САЩ да отмине възможно най-бързо и бебчетата спокойно да могат да бъдат изхранвани от своите родители!