Ако обичате да наблюдавате интересни астрономически явления - отбележете си 14 ноември в календара! Тогава ще станем свидетели на суперлуна - явление, при което Луната изглежда по-голяма от обикновено.

Тази година Луната ще бъде най-близо до Земята от януари 1948 г. През нощта Луната ще изглежда с 14% по-голяма и с 30% по-ярка от средната пълна луна. Следващото голямо приближаване на Луната ще бъде на 25 ноември 2034 г., така че не пропускайте тазгодишната суперлуна.

Как се получава суперлуната?

Луната има елипсовидна орбита и две страни - перигей (с около 48 280 км по-близо до Земята) и апогей. Когато Слънцето, Луната и Земята се намират на една линия явлението се нарича сизигия. Но когато трите обекта се наредят така - Слънце-Земя-Луна с Луната, обърната към Земята със своя перигей, се наблюдава явлението перигей-сизигия, познато на ненаучен език като суперлуна. 

Суперлуните не са толкова редки явления, но особеното на Луната на 14 ноември е, че ще наблюдаваме и пълнолуние, и перигей-сизигия, което ще направи Луната още по-голяма.

За да се насладите на суперлуната, е важно мястото на наблюдение. Ако Луната е много високо и няма сгради наоколо, едва ли ще разберете, че е по-голяма от обичайното. Но ако я наблюдавате от място, където Луната е близо до хоризонта, може да забележите т. нар. „лунна илюзия“, при която Луната изглежда огромна.

Най-добре е да изберете тъмно място, далеч от светлините на града, където ще видите Луната в пълния ѝ блясък.