Смята се, че свети Апостол Андрей Първозвани и неговият брат Петър, били прости рибари и живеели край Тивериадското езеро. Той през целия си живот проповядвал Христовото учение сред балканските причерноморски народи и най-вече сред скитите. Умрял в мъки и страдания, разпънат на кръст с формата на буквата ”Х” в гръцкия град Патра.

На много места Андреевден се почита като празник на мечката, защото се вярва, че Светията е покровител и заповедник на мечката. Според много предания той се явява пред хората, яхнал мечка, за да прогони зимата и дългите нощи. В българския фолклор мечката е едно от превъплъщенията на змея. „Мечият персонаж” е особено разпространен и в сватбените и кукерските обреди, в които човек трябва да се освободи от злото и нечистото в себе си. Тези схващания моделират и обредността на така наречения Мечкин ден:

1. Извършва се жертвоприношение за омилостивяване на звяра.
2. В казана се слагат различните варива, за да „едреят” на следващата година и тя да бъде плодовита, а зdедно с нея и булките.
3. Едновременно с мечката се почита и св. Андрей – нейният повелител и светецът, който идва, за да уголеми деня.

Освен това празникът се свързва и с Никулден, защото се счита, че св. Андрей е баща на св. Никола.
Ние ви предлагаме някои от традиционните за този ден ястия: за прясна пита, варени житни и просени зърна, яхния от фасул с булгур и тиква с орехи.

Прясна пита

Необходими продукти:
• 1 кг брашно
• 1 ½ ч.ч. хладка вода
• ½ ч.л. сода бикарбонат
• 1 щипка захар
• 1 щипка сол
• оцет
Начин на приготвяне:
Брашното се пресява, прави се „кладенче” по средата, в което се сипва водата, захарта и солта. Содата се смесва с няколко капки оцет и също се прибавя. Замесва се твърдо брашно и се оформя. Слага се в намаслена тавичка, мокри се с малко вода (отгоре) и се набожда с вилица. Пече се в силно загрята фурна, след което се увива в кърпа, още докато е топла.

Варени житни и просени зърна

Необходими продукти:
• 2 ч.ч. грухана пшеница
• ½ ч.ч. просо
• 1 ч.ч. захар (на по-ситни кристали)
• 1 ч.ч. смлени орехи
• ½ ч.ч. стафиди (може и други сушени плодове)
• 1 ч.л. канела
Начин на приготвяне:
В тенджера се поставя около литър и половина вода и се прибавят добре изчистените и измити зърна пшеница и просо (съотношението е около 1:3 варива към вода). След пълното им омекване се изцеждат хубаво от водата и се прибавят орехите, стафидите или нарязаните на по-ситно сушени плодове и канелата.

Яхния от фасул с булгур

Необходими продукти:
• ½ кг фасул
• 100-150 гр булгур
• 1 глава кромид лук
• 2-3 моркова
• 2-3 червени сушени чушки (може и пресни)
• 1 консерва доматено пюре (около 200 гр)
• 1 пакетче краве масло
• джоджен, червен пипер, черен пипер и сол на вкус
Начин на приготвяне:
Кромидът и морковите се нарязват на по-ситно и се задушават за кратко в половината от маслото (постещите могат да ползват олио или зехтин) заедно с чушките, доматеното пюре и всички подправки. Прибавя се бобът и всичко се сварява. Отделно запържваме булгура в останалата част от маслото. Изсипва се в тавичка, а върху него изсипваме прецедените и сварени боб и зеленчуци. Заливаме ги с 2-3 чаени чаши от бульона на боба и поръсваме с още червен пипер. Пече се на предварително загрята на 180 градуса (отдолу и отгоре) фурна, докато водата се изпари и остане само на мазнина.

Тиква с орехи

Необходими продукти:
• 1 средно голяма тиква
• 2 ч.ч. ситно смлени орехи
• 1 ч.ч. захар
• 2 ч.ч. прясно мляко
• 4 яйца
• 2 ванилии
• 50 гр краве масло
• мед или конфитюр (по желание)
Начин на приготвяне:
Тиквата се измива, почиства се от семките и се нарязва на парчета. Задушава се, като на дъното на тенджерата се поставя чинийка, а парчетата тиква се поставят с кората нагоре. Сипва се 1 ч.ч. вода, захлупва се с капак и се оставя да се вари. След като омекнат и изстинат, премахваме кората и смачкваме месестата част (в пасатор или с уред за пюре). В отделен съд се разбиват захарта, прясното мляко, яйцата и ванилията. Прибавят се и смлените орехи. Намазваме правоъгълна тавичка с маслото, изсипваме тиквената смес и заливаме с останалите добре разбити продукти. Пече се на умерена фурна до получаването на лека коричка.