Съвременната дама е умна, работеща, амбициозна и има ясно поставени цели. Голяма част от жените са високообразовани, а когато намерят подходящата работа искат да се докажат като професионалисти и да израстват в бранша, в който работят. Съществуват обаче някои основни „спънки” по пътя на кариеристката.

1. Кариера и отглеждане на деца – две несъвместими понятия

Основата „пречка” за една кариеристка се оказват децата, за които работещата майка намира все по-малко време. Когато задълженията в службата растат жената отделя все повече време за работа, а децата сякаш остават на заден план. Това е и основната „спирачка” за всяка работеща дама. Голяма част от дамите поставят една граница в професионалната си кариера, която не бива да преминават, за да не загубят най-важното – връзката с децата си.

2. Липсата на агресия

Второто нещо, която пречи на дамите да израстват в кариерата, е възпитанието, което са получили като деца. Често на момичетата е втълпявано, че трябва да бъдат премерени в действията си, мили и внимателни. За да се докаже като професионалист обаче една дама трябва притежава и известна доза агресия, която ще й помага в „трудните битки” с останалите конкуренти.

3. Кариеристките остават стари моми

Друго много важна спирачка пред кариеристките се оказва общоприетото схващане, че прекалено амбициозните и умни жени остават стари моми. Действително за тях е много по-трудно да намерят подходящ човек. Не за друго, а защото една силна дама търси два пъти по-силен мъж.