Посещаването на Тристан да Куня е среща с друг свят, друг живот, друго време. В следващите редове може да прочетете с какво е по-различен острова от мястото, където живеем ние.

Разположение

Най-отдалеченият остров в света - Тристан да Куня, е разположен в южната част на Атлантическия океан. Най-близкият континентален град е на 2800 км на изток – Кейптаун в Южна Африка, а най-близкия до него остров - на 2575 км западно е Света Елена. За да стигнете до там са необходими 7 дни с лодка. Може би ще попитате „Защо да не отидем със самолет?“ – няма такава опция, тъй като на острова няма летище. Островът е в овална форма като диаметъра му е 10 км. Той се образувал от вулканично изригване, а неговият връх е постоянно покрит с бели облаци.

(Не)удобства

Островът Тристан да Куня не е типичен остров за посещение. Няма хотели и ресторанти. Познатите ни кредитни карти не са приети за разплащателно средство. Бреговете не са безопасни за плуване, но са богати на риба, което служи за главен експорт на острова. Всеки месец е съпътстван от дъждове между 17 и 26 дни. 

Но все пак има много модерни удобства. Има малък музей, плувен басейн и радио станция, но не и телевизия. Разполагат с един магазин за хранителни стоки, но поръчки трябва да бъдат направени месеци по-рано, така че стоките да могат да бъдат натоварени на редовни риболовни кораби и доставени. Има болница със стоматология, операционна и спешното отделение, грижеща се за здравните проблеми на местното население, но пациенти, изискващи по-специализирано лечение, трябва да бъдат евакуирани в Южна Африка или Великобритания. Електрическата енергия се доставя от дизелови генератори.

Странното му откриване и заселване

Островът е открит през 1506 година от португалския изследовател Тристао да Куня. Обаче, Тристао не успял да достигне сушата на острова поради бурно море. Въпреки това, като име на острова е дадено неговото, нищо че малко с по-късна дата. През 1816 г. Англия присъединява острова като отбрана срещу Франция. Малко по-късно през 1817 г. ефрейтор Уилям Глас се заселва на острова заедно със съпругата си и двете си деца. От време на време моряци решават да останат на острова. Няколко години по-късно 5 жени от Света Елена били придумани да се преселят на острова, за да станат жени на местни ергени.

Островът е спокоен, освен ако не изригва вулкан. Такъв е случаят през 1961 г., когато земетресения, свлачища и изригване изпратили цялото население на самотния остров в Англия през Кейптаун. Две години по-късно, след получаване на зелена светлина от геолозите, жителите се върнали на острова.

По последно преброяване на острова живеят 269 души. Гостоприемни хора са със само 7 фамилии: Хейгън, Роджър, Глас, Лаварел, Слейн, Грийн и Репето. В техните вени тече английска, американска, италианска и африканска кръв. Английският им е родния език, въпреки че е леко странен, тъй като е базиран на стар диалект.

Занимания на местните

Жителите се издържат от продажба на сувенири и редки пощенски марки, признати от целия свят. Може дори да ги срещнете да се продават онлайн. Сред най-отличителните сувенири са традиционните „любовни чорапи“ плетени от жените от острова. Броят на ивиците на всеки чифт чорапи има особено значение: от “приятели завинаги“ до „луди от любов“. Безработица не съществува, както и престъпност.

Тристан да Куня предлага нещо, което нито едно място не може да пресъздаде: най-голямото единение. Неговото мото е "Нашата вяра е нашата сила".