Родена на 10 февруари 1934 г. в София, Татяна Лолова е една от най-обичаните български актриси!

Татяна Лолова завършва актьорско майсторство през 1955 г. в класа на професор Стефан Сърчаджиев. Следва заедно с Ицхак Финци, Григор Вачков, Никола Анастасов и други забележителни актьори. През 1955 – 1956 г. играе в Драматичен театър „Сава Огнянов“ в Русе. През 1957 г. става първата актриса, официално назначена в новоформираната трупа на Сатиричния театър, където играе до 1976 г. От 1977 - 1989 г. е в театър „София“. И отново в Сатиричния театър (от 1989). Играе и на сцената на Театър 199, където отбеляза 10 години на хитовия моноспектакъл „DUENDE“ по текстове на Румяна Апостолова, Лорка и др., режисьор Съни Сънински – в историята са записани над 300 изиграни представления в България и чужбина. Пак там играе в постановките: "Старомодна комедия" от Алесей Арбузов и "Нищо не помня" от Артър Милър

Татяна е актриса с изразен широк диапазон на комедийно-сатиричното изображение – от фарса и буфонадата до гротеската и сатирата. Въпреки хиперболата и иронията, използвани от нея при изграждането на образите, те са правдиви и въздействащи.

Сред най-известните й роли се открояват "Петимата от Моби Дик", "Щурец в ухото", "Топло", "Бон шанс, инспекторе", "Опасен чар", "Последната годеница на принца", "След края на света", "Сбогом, мамо", а също и в постановките „Женитба“ на Н. В. Гогол и Татяна Алексеевна в „Юбилей“ на А. П. Чехов. Участва и в сериалите "Английския съсед" и "Домашен арест".

Само дни преди рождения си ден актрисата представи ново допълнено издание на автобиографичната си книга "1/2 живот".

И на 83 Лолова не слиза от сцената. В този театрален сезон може да я гледате в Duende на "Театър 199", "Шпионажът от каменната ера и гущерчето" на Сатиричния театър "Алеко Константинов" и "Корабът нощ" на театър "Азарян".

Екипът ни й пожелава крепко здраве и още много сезони на театралната сцена!