В следващите редове, ще ви отведем на едно красиво пътешествие, включващо някои от най-забележителните кътчета по Северното Черноморие. Едно слънчево съчетание от добро настроение, усмивки, невероятна природа, богата архитектура, свежи емоции и летен дъх – макар и виртуално, няма как да не ви зареди с ударна доза енергия и позитивизъм.

Нос Калиакра


... е разположен на 60 км от Варна и на 12 км от Каварна. Това е едно от най-впечатляващите места в България. „Красивият нос“, както е името му, в превод от гръцки, привлича погледите на стотици туристи и местни жители със 70-метровите си брегове, в които безпощадно се разбиват красивите морски вълни, тласкани от северния вятър. Нос Калиакра е сред 100-те национални туристически обекта на България. За името му се носи легенда, според която четиридесет български млади момичета завързват косите си една за друга и се хвърлят в необятното синьо море, за да се спасят от османците. Една от тях се казвала Калиакра. Днес, навлизайки в територията на носа, посетителите могат да видят паметника, носещ името „Портата на 40-те девици“, построен в тяхна чест.

Яйлата

… е не толкова познато китно място, намиращо се на 2 км от Камен бряг. Това е археологически резерват, където могат да се видят интересни разкопки, една от които е т.нар. пещерен град. Има множество крепости и паметници. Специфичното име на местността означава „високо пасище“. За произхода му разказва легенда, която гласи, че Овидий, римски поет, прекарал последните дни от живота си точно на Яйлата, след като бил спасен от сигурна смърт, благодарение на своите приятели. В местността го подслонили местни жители, които не позволили на императора на достигне до него.

Шабла

... се намира на 25 км от Каварна и на 7 км от едноименния нос, който е най-известната забележителност в близост до града. Той е и най-източната точка на страната ни, което го прави още по-популярен. Мястото, което привлича погледите на туристите, е прочутият шабленски фар – най-старият такъв в Черноморско-средиземноморската област. Той просветва три пъти на всеки 25 секунди, а светлината му се забелязва от 17 морски мили. Интересен факт, свързан с фара, е че през 2056 година предстои отварянето на писмо, в което е записано послание към младото бъдещо поколение от дежурните служители. То се намира в стените на фара и със сигурност крие интересни тайни.

Аладжа манастир

… е един от най-необикновените български светини и посещаван туристически обект. Скалният феномен се намира на 3 км от Златни пясъци и на 17 км от Варна. В превод, името му означава „пъстър“. Това е един от малкото общежитийни манастири на българска територия, в който са запазени всички помещения.

Балчик

... е град, разположен в област Добрич, в близост до редица известни курорти. Всъщност, той също е един от тях – ежегодно привличащ множество туристи. Една от най-известните му забележителности е ботаническата градина, в която цели 194 дка радват очите на малки и големи с прелестните цветя, пред които няма как да не се усмихнеш. Там се намира и дворецът, който в древността е бил собственост на Мария – румънска кралица с изискан вкус. В градината растат всякакви екзотични растения, които са истинска наслада за окото.