Нашите чанти са съкровищници, които побират и крият невероятни неща... Невероятно мръсни очевидно. Германски учени са открили, че на няколко квадратни сантиметра от вътрешността на чантата могат да се открият 10 000 различни бактерии. Това прави дамската чанта по-мръсна от средностатистическата тоалетна седалка.

Как чантите ни стават толкова невъобразимо мръсни?

Собственикът на верига за почистване на чанти Алек Хау разказва, че в дамските чанти са откривали хранителни остатъци, боклуци и дори кучешка и котешка урина: „Кучешката и котешката урина са най-неприятни, защото трябва да носим ръкавици и маски, докато премахваме миризмата, иначе кожата ни започва да сърби”, споделя той.

„Някои хора слагат боклук в чантата си и после напълно забравят за него. Откривали сме петна от вино и сосове, всякакви хранителни отпадъци и цигари. Такива петна се натрупват с години и накрая резултатът може да е доста грозна гледка.”

Бактериите, които се намират по ръцете ти, също се пренасят във вътрешността на чантата, а повечето мръсотия е заклещена между подплатата и кожата.

Причината чантите да са по-мръсни от седалката на тоалетната е, че все пак тоалетните се чистят по-често от средностатистическата чанта. Друго проучване от 2013 г. доказва горните твърдения, според него в чантите се развиват повече бактерии, отколкото върху тоалетната седалка.

Разбира се, тази плашеща статистика зависи от индивидуалните ти грижи, затова се старай редовно да почистваш дамската си чанта.