Според нови проучвания и лабораторни експерименти гените на майката са тези, които определят каква ще е интелигентността на детето. Бащата не играе съществена роля.

Доскоро се смяташе, че интелигентността зависи и от двамата родители, но учените оборват това твърдение. Според тях гените на интелигентността се пренасят в Х-хромозомата. Тъй като жените имат две, те имат и двойно по-голям шанс да предадат тази информация на бебето, докато мъжете имат само една.

Въпреки че на теория те имат шанс да предадат своята гениалност на поколението си, учените са открили, че гените на бащата за когнитивни и умствени функции у наследника в много случаи се деактивират автоматично. При нормалното формиране на ДНК на зародиша има точно определени връзки и закономерности, които се спазват, и наследяването на интелигентността е една от тях.

Експерименти с мишки показали, че при новородени мишлета, които приличат на майките си, имат по-малко развити тела, но проявяват по-висока съобразителност и памет. Тези, с доминиращи бащини гени, имали здрави тела и по-малки мозъци.

Университетът в Глазгоу проверява същата теория от 1994 г. досега, като анкетира всяка година над 12 600 хора между 14 и 22 години и следи психическото и интелектуалното им развитие. Много фактори били взети предвид, за да се открие откъде идва интелекта, включително расата, образованието, социо-икономическите условия, но най-силната и явна закономерност, която открили е коефициентът на интелигентност на техните майки.

Важно уточнение, което правят от Университета във Вашингтон, обаче е, че не всичко е в гените. Според изследването им съотношението, формиращо интелигентността на зрелия човек, е 40% наследство и 60% възпитание и среда. 

Въпреки че доказателствата изглеждат солидни, много учени не подкрепят тази теория. Според противниците й няма основание да се смята, че двете хромозоми Х на жените дават двоен шанс за пренасяне на когнитивния ген върху бебето, защото те имат различни функции и съдържат различна генетична информация. Само една от двете може да пренесе гена на бебето - същата като тази, която има и в ДНК на мъжете. Това означава, че шансът за генетично наследство и от двете страни е равен, твърдят от "Форбс".

Като опровержение други припомнят и изследване от миналата година на Медицинския университет в Северна Каролина, според което макар че децата наследяват по равно гени от двамата си родители, много по-доминантни и съществени за формиране на новия човек са тези на бащата.