Според дългогодишно проучване, започнало още през 2000 г., четенето на една хубава книга за 30 минути на ден удължава живота ти с години. Учените са изследвали 3 635 души – тяхното здраве и навиците им на четене. Оказало се, че е с 20% е по-малко вероятно запалените читатели да умрат в следващите 12 години.

Изследването е извършено от Йейлския университет. Те искали да установят как четенето влияе на дълголетието. Предишни проучвания показвали, че четенето влияе положително или не оказва влияние, докато гледането на телевизия повишава риска от преждевременна смърт.

Учените са направили разлика и между четенето на книги и периодичен печат: „Предполагахме, че книгите умеят да ангажират ума на читателите повече, отколкото вестниците и списанията, което води до по-големи когнитивни ползи и повлиява положително на продължителността на живота.”

Оказали се прави в своите предположения. Хората, които четат по три часа и половина седмично, били изправени пред по-малък риск от смърт в следващите 12 години. Вероятността те да умрат е била с 17% по-малка спрямо хората, които не четат изобщо. Този процент се покачва на 23 за хората, които четат дори повече от 3 часа и половина седмично.

Хората, които четат периодичен печат, също били в по-добро положение спрямо нечетящите. При тях вероятността от преждевременна смърт била 11%, но само ако четат повече от 7 часа седмично.

Всички участници били над 50-годишна възраст. Те били разделени на контролни групи, в които имало участници с еднакъв икономически статус, еднакво семейно положение и образование. Така учените искали да се съсредоточат върху четенето като фактора, който ги отличава едни от други.

Авторите на проучването искали и да са уверят, че причината за дълголетието на четящите не се крие в тяхната по-висока интелигентност, а че четенето е от ключово значение, независимо от техните умствени заложби. За тази цел учените направили тестове за интелигентност на участниците и все пак се оказало, че дори при еднакво IQ четящите имали предимство.

Четенето има положително влияние върху мозъка и увеличава продължителността на живота, защото запазва когнитивните умения на хората в добро състояние дори при напреднала възраст.

Средностатистически читателите живеят с 23 месеца повече от нечетящите. И това се отнасяло за всички – мъже, жени, бедни и богати.

Като заключение авторите обръщат внимание на данните, че хората над 65-годишна възраст прекарват почти 4 часа и половина в гледане на телевизия всеки ден. Учените са убедени, че ако тези хора заменят телевизията с книгите, те ще живеят по-дълго.

Така че всички ние, запалените читатели, можем да сме щастливи – книгите не просто ни разкриват различни страници от живота, пренасят ни в различни епохи, запознават ни с вълнуващи герои, а добавят години към живота ни, които... пак може да прекараме в четене!