Когато градът се покрие със сняг, в ума ни веднага изникват романтични мисли за запалени камини, топъл шоколад и дълги прегръдки. Всичко навън ни изглежда мирно и спокойно, напълно в синхрон в душата ни. Сякаш всичко е притихнало и светът е станал по-тих. Но дали наистина е така, или само си внушаваме?

Не, не си го втълпяваме. След всеки снеговалеж светът наистина притихва. И причината не е в това, че всички са се изпокрили на топло. Всъщност има научно обяснение за този феномен и причината се крие в акустиката.

Според учените природата има своя собствена система за шумоизолация. Проф. Дейвид Херин от университета в Кентъки обяснява, че снегът в действителност абсорбира звуковото замърсяване. Благодарение на порестата си структура снежната покривка заглушава шумовете на града, а само няколко сантиметра сняг могат да поемат до 60% от околните шумове.

От своя страна снежинките валят навсякъде, но не издават нито звук, за разлика от дъждовните капки. Причината е, че в самата снежинка и между отделните снежинки има много празно пространство и те са съвсем леки.

Вярно е, че зимата има своите недостатъци, но ето че днес научихме още една причина да я обичаме!