Звучи невероятно, нали? Но за това твърдение си има съвсем научно обяснение.

През 2014 г. Американската асоциация по социология публикува проучване, което навежда учените към интересно заключение – бременността може да е заразна.

Изследването е продължило 10 години (от 90-те години до първите години на новото хилядолетие). Учените са анализира данни от 1720 жени и са установили любопитна тенденция - повече от половината жени са станали майки до края на експеримента, особено онези, които са казали, че имат здрава връзка с приятелите си.

Учените са открили, че ако една жена има приятелки, които са бременни или вече са станали майки, тя е много по-склонна да стане майка и по-рано започва да се замисля за това. Причината е, че хората се влияем от социалната среда, в която се намираме, и хората около нас влияят на житейските решения, които взимаме.

Когато някоя наша приятелка е бременна, това предизвиква в нас мили и топли чувства и може да ни насочи към идеята, че е време и ние да станем майки.

Освен това, виждайки, че наша приятелка се справя с майчинството, това ни вдъхва увереност, че и ние можем да се справим с тази задача.

Друга причина може да е това, че не искаме да изоставаме от приятелите си. Ако няколко наши приятелки имат деца, е много по-вероятно да се замислим, че ни е време и ние да забременеем, отколкото ако всичките ни приятелки са все още без деца.

Интересното е, че силните приятелски връзки повлияват и на броя на децата, които имаме. Причините са същите – ако приятелките ни имат няколко деца, и ние започваме да си мислим, че трябва да имаме още деца, а не само едно.