Уникална по рода си спасителна акция завърши с усмивките на седем деца и един възрастен, които бяха спасени във вторник вечерта в Пакистан. Те прекараха над 15 часа, блокирани в кабинка на лифт заради скъсано въже, предаде агенция Mediapool.

Преди да се стигне до инцидента децата са пътували към училище в планински регион.

"Това беше уникална по рода си операция, която изискваше много умения", коментираха военни в изявление, цитирано от "Ройтерс". Заради силния вятър дълго време хеликоптерите не можеха да ги спасят. Високорисковата операция приключи късно през нощта, след като кабинката на лифта заседна рано сутринта и цял ден висеше под ъгъл, на около 275 метра над земята. Две деца бяха спасени с военен хеликоптер, а останалите бяха извадени с помощта на алпинисти и въжета.

Любопитен факт е, че децата са от планинско село и всеки ден вървят по два часа в посока до училище в съседно село. Те са на възраст между 10 и 15 години и състоянието на някои от тях бе влошено.

Много деца, които живеят в отдалечени и планински части в Пакистан, разчитат на лифтове, за да стигнат до училище, а след това да се приберат обратно у дома. Някои от машините нямат редовна поддръжка и могат да бъдат рискова форма на пътуване.

Адмирации и поздравления получиха спасителните екипи от цял свят!