Традиционното ястие от Болоня, изработено от специални тестени кори, като между тях се поставят слоеве плънка и сос (обикновено Бешамел). Плънката може да бъде от месо или кайма, домати, спанак, други зеленчуци и, разбира се, Пармезан.
Необходими продукти:
• телешка кайма - 400 гр
• лук - 40 гр
• моркови - 100 гр
• стръка целина - 40 гр
• доматено пюре - 40 гр
• вода - 400 мл
• пшенично брашно - 40 гр
• масло – 40 гр
• мляко 3,2% - 750 мл
• индийско орехче на прах - 1 щипка
• пресен босилек - 4 стръка
• сол - 2 щипки
• зехтин - 1 с.л.
• Пармезан – 80 гр
• кори за лазаня - 8 бр.
Начин на приготвяне:
1. Приготвяне на сос „Болонезе”.
Смесете доматеното пюре с гореща вода. Лукът, морковите и целината нарежете на малки кубчета. Сложете зеленчуците и говеждата кайма в тиган, изсипете доматения сос, посолете. Оставете да къкри на среден огън, в продължение на 30 минути. Добавете ситно нарязан босилек 2-3 минути преди да свалите от огъня.
2. Приготвяне на сос „Бешамел”.
Изсипете млякото в тенджера и загрейте, без варене. В тиган разтопете маслото, добавете брашното и запържете за 2-3 минути, след това постепенно добавете горещото мляко, като разбърквате, за да избегнете образуването на бучки. Продължете разбъркването и оставете да къкри, добавете сол и индийско орехче. Сосът е готов, когато се сгъсти и може да бъде отстранен от котлона.
3. Нареждане на лазанята.
Настържете сиренето. Загрейте фурна до 220 градуса. Намазнете формата, налейте малко сос Бешамел докато покриете дъното, а след това на същия принцип - Болонезе сос. Сложете 4 листа за лазаня, като леко ги застъпвате. Изсипете соса отгоре, поръсете със сирене, отново сложете лист от тестото, залейте със соса и поръсете със сирене.
4. Сложете формичката за печене в гореща фурна за 20 минути. След това покрийте с фолио и оставете в гореща фурна за още 10 минути.