Тирамису означава „вдигни ме” на италиански и е традиционен десерт. Тази замразена версия на класическата торта, която не се пече, определено ще повдигне духа ти със своя вкус.
Съставки
- 340 мл студено еспресо или силно кафе
- 110 г тъмна кафява захар
- 450 мл течна сметана за сладкиши
- 450 мл цедено кисело мляко
- 10 мл ванилов екстракт
- 20 бишкоти
- 45 г какао на прах за поръсване
Порции: 12
Време за приготвяне: 20 минути
Време, в което трябва да престои: 3 часа
Съвет:
Можеш да използваш маскарпоне, вместо цедено кисело мляко
Как да го приготвиш:
1. Направи кафе и го остави да изстине до стайна температура.
2. В голяма купа разбий течната сметана, добави към нея кафявата захар,
3 супени лъжици еспресо, киселото мляко и ванилия екстракт.
3. Приготви си тавичка 20×20 см, в нея сложи хартия за печене.
4. В плитък съд потопи всяка бишкота в останалото кафе. Внимавай да не прекалиш с напояването, потопи ги за кратко. Постави натопените бишкоти в тавата, докато покриеш дъното.
5. Сложи ⅓ от сместа със сметаната върху бишкотите, разпредели я равномерно и отгоре поръси какао. Повтори процедурата и със следващия пласт. Покрий тирамисуто и го сложи във фризера за поне 3 часа.
6. Преди да сервираш, можеш да поръсиш малко какао по чинията.