На 15-ти август православната църква почита Света Богородица. 

Какви са традициите и обичаите, които се спазват на този ден?

Голяма Богородица, Успение Богородично или Успение на Пресвета Богородица е празникът на Света Богородица. Тя е покровителка на майчинството, семейното огнище и жените.

Този ден е посветен на смъртта на Божията майка. Според поверието Богородица се моли в Елеонската планина, когато пред нея се явява архангел Гавраил. Той възвестява, че след 3 дни духът ѝ ще се пресели в царството небесно. Тогава Богородица е на 64 години.

Тя пожелава да види всички апостоли още веднъж, преди да умре, а след това ангелите идват, за да приберат душата ѝ. Смъртта на Богородица е лека, т.нар. успение, с което се смята, че Бог дарява най-верните Си слуги.

Поверие разказва, че по време на успението край смъртния одър на Богородица са присъствали всички останали живи апостоли и само апостол Тома закъснял с 3 дни. Когато пристигнал и поискал да се преклони пред тялото ѝ, установили, че в пещерата, в която е погребана Богородица, е останала само погребалната ѝ плащеница.

Традиции и обичаи на Успение на Пресвета Богородица

На Успение Богородично се раздават предварително осветени в църква обредни хлябове и сезонни плодове за здраве и в почит на починалите. Правят се сборове и се колят курбани за здраве.

На 15-ти август се правят родови срещи, които са свързани с жертвоприношение - курбан за здраве, за живот, против болести и премеждия, за плодородна година. На трапезата задължително присъства питка, украсена с орнамент, тиква, царевица, варено жито и пиле. На Успение Богородично задължително се ядат грозде и диня.

Днес имен ден празнуват Мария, Мариета, Марияна, Мариела, Миро, Марио, Мира, Преслав, Преслава. Желаем ви здраве, щастие и успехи!