На 14 ноември църквата почита Св. Филип, който бил един от дванадесетте апостоли, които са следвали Спасителят.

За него легендата разказва, че бил родом от Витсаида - градът, от който са апостолите Петър и Андрей. Те били рибари и с този поминък се препитавали, докато ги призовал Христос. Но Филип от юношеските си години бил даден да се обучава в книжната мъдрост. Той усърдно четял и изучавал Свещеното Писание и пророчествата за въжделения Месия и в сърцето му пламнала гореща любов към него и силно желание да види Господа лице в лице, макар още да не знаел, че Този, Когото очакват и желаят да видят толкова много хора, вече е дошъл на земята.

Спасителят го намерил и му заповядал да върви след Него. След разпъването на Христос, Св. апостол Филип проповядвал в Галилея, Гърция, Аравия, Етиопия. Вършел чудеса - възкресил мъртвец от Иерапол. Придружавали го сестра му Мариамна и апостол Вартоломей.

Земният му път завършил в Иерапол, където разпнат на кръст с глава надолу, повесен високо, хвърляли камъни по него.

Произходът на името е гръцки. Името става много популярно по времето на Филип Македонски - оттогава днешен Пловдив се наричал Филипополис, в чест именно Филип Македонски.

14 ноември е последен ден в който, може да се яде месо. След Коледните заговезни започват 40 дневни Коледни пости, които свършват на Бъдни вечер. Постът се нарича Малка четиридесетница. Забраняват се също така венчавките от днес до 21 ноември (Въведение Богородично) и от 20 декември (Игнажден) до 6 януари (Йордановден).

Честит празник на всички с имената Филип, Филипа, Фильо и Филка! Бъдете здрави, щастливи и усмихнати!