Факт е, че за да са здрави зъбите ни, трябва да спазваме добра устна хигиена, да се храним балансирано и редовно да посещаваме зъболекарския кабинет. Но има и друга, изключително важна предпоставка. От решаващо значение за здравината им е периодът на тяхното формиране, а това става още през бременността.

Зародишите на млечните зъби се формират около шестата седмица на бременността

Около третия и четвъртия месец на ембрионалното развитие се изграждат дентинът (калцирана съединителна тъкан, която се намира под емайла) и емайлът (външната обвивка на зъба). До края на бременността се залагат и зъбните зародиши на повечето постоянни зъби, а през първата година след раждането - на останалите. Тези процеси са изключително сложни и изискват сериозни грижи от страна на бъдещата майка.

От решаващо значение е организмът да бъде снабден с достатъчно количество витамини и минерали, необходими за формирането на бебешките зъби. Калцият е основният елемент на зъба. Ако той не бъде доставян отвън, тялото ще си го набавя от костите на майката, за да отговори на нуждите на развиващото се бебе. Фосфорът допринася за твърдостта на зъбите, a витамин D помага на тялото да усвои и задържи калция и фосфора.

Бъдещите майки често страдат от минерален дефицит

Храната е основният източник, от който бременните могат да си набавят необходимите витамини и минерали. Но в днешно време по-голямата част от храните за масова консумация не са от най-здравословните (заради начина на производство, вредните химически субстанции, пестицидите и нитратите в плодовете и зеленчуците и много други фактори). Освен това много жени имат понижена способност да усвоят нужните им вещества. А в ситуация на голям стрес, каквато всъщност представлява бременността за тялото, организмът има още по-високи потребности. И когато тази нужда не бъде задоволена, той започва да ги „дърпа” от складираните запаси на майката, за да ги предостави на растящото в утробата бебе.

Тези дефицити могат да бъдат обаче компенсирани с помощта на Шуслеровите соли, които са естествени регулатори на минералния баланс в тялото. Калцият, например, който е така необходим за изграждането на зъбите, има нужда от дълъг прием, за да достигне нужната концентрация в тялото. Ето защо още от самото начало до края на бременността е добре да се вземат по 3 таблетки дневно Шуслерова сол №1 калциев флуорид и сол №2 калциев фосфат на Немския хомеопатичен съюз (DHU). Сол №1 и сол №2 участват в изграждането на емайла и дентина, а сол №2 се грижи и за здравината на зъбите.

Появата на млечните зъбки на бебето е труден период за почти всяко семейство

Късметлии са родителите, при чиито бебета този физиологичен процес минава безпроблемно. Повечето мъничета успяват да се „възползват” от пълния пакет съпровождащи ги неразположения. Сред тях са увеличено слюноотделяне, подути и болезнени венци, болка в ушите, обрив около устата, стомашно-чревни нарушения, нарушен сън, раздразнително и неспокойно бебе (а оттук и изнервени и недоспали родители). Освен това растежът на млечните зъби води до спадане на общия имунитет. Ето защо често детето има хрема, кашлица и е по-податливо на простудни заболявания. Как да овладеете неприятните симптоми и да улесните този процес?

- Периодът на пробив на зъбките може да премине много по-леко и безболезнено с помощта на хомеопатията. Комплексният хомеопатичен прeпарат Дентокинд е специално създаден за деца. Клинично доказано е, че той ефективно повлиява всички неразположения, съпътстващи растежа на млечните зъби, има противовъзпалително и имуностимулиращо действие. В съставките му влизат 5 хомеопатични лекарства. Сред тях са беладоната (класическо средство за повишена температура, болка и зачервяване), лайката (успокоява болката и възпалението) и железният фосфат (има противовъзпалителен ефект и имуностимулиращо действие). Още при първите симптоми на предстоящото пробиване на зъбчето (бебето се плюнчи много, пъха различни предмети в устата си), е добре да се започне приемът на Дентокинд. В острия период се дава по 1 таблетка на всеки час до 6 таблетки дневно (за деца под 1 г.) и по 2 таблетки през час до 12 таблетки дневно (за деца от 1 до 6 г.). Когато състоянието се подобри, приемът се намалява на 3 пъти по 1 таблетка или 3 пъти по 2 таблетки дневно според възрастта на бебето. Те могат да се дават директно в устата или разтворени с малко вода. Тъй като процесът на никнене на зъбите е продължителен, Дентокинд може да бъде използван за дълъг период от време. 

- За още по-добър ефект комбинирайте хомеопатичното лекарство Дентокинд и гела за никнещи зъбки Дентокинд гел от серията Мама Натура. Нанесете малко количество (колкото грахово зърно) от Дентокинд гел върху пръста и нежно масажирайте венците по няколко пъти на ден, но не повече от 4 пъти за 24 часа. Дентокинд гел съдържа екстракт от листа на слез и пантенол (провитамин B5). Има локално успокояващо действие, способства за хидратирането и възстановяването на лигавицата в областта на никнещото зъбче.

- Използвайте и помощта на Шуслеровата терапия. Приемът на Шуслерова сол №1 и сол №2, по 2 табл. дневно от всяка, през целия период на растеж на зъбите ще осигури тяхната здравина и ще улесни пробива.

- Бъдете внимателни при използване на медикаменти като анестезиращи гелове, защото някои от тях могат да бъдат силно алергизиращи, или с даването на аналгетици, които трябва да бъдат назначени единствено от педиатър.