Някога замисляли ли сте се какъв път изминава детското пюре, докато стигне до вашето мъниче? Какви суровини се използват за него, какъв е контролът над тях, как се създава крайният продукт и безопасен ли е той, откъде тръгва всичко? Убедени сме, че да. Именно затова екипът ни пое на пътешествие до Полша, където се намира фабриката за детски пюрета и сокчета на Nestlé.

Фабриката е разположена в спокойния и изключително красив град с трудно за произнасяне име Жешов (Rzeszów). Той се намира на 296 км от столицата Варшава и е известен като градът на младите хора. В Жешов има над 60,000 студенти, любопитен е фактът, че средната възраст в града е 39 години.

Нека се потопим в историята: откъде тръгва всичко

Анри Нестле е създателят на първата детска храна. През 60-те години на ХІХ в. индустриално произведената храна е в доста ограничено количество, но разрастването на градовете, развитието на промишлеността и нарастването на покупателната способност изискват нововъведения. Майките трудно намирали алтернатива на кърмата, тъй като трябвало да дават на децата си трудносмилаемото животинско мляко, а липсата на знания, свързани с хигиенните условия, правили тази храна опасна за детето (детската смъртност достигала до 15-20% през първата година!). След редица опити Анри Нестле създал първата храна за бебета на млечна основа. Така през 1867 г., благодарение на този продукт, той спасил живота на едва няколко месечно бебе, известно като малкия “Ванер”, за когото лекарите не давали надежда. Оттогава зърнената храна била опитвана и одобрявана от многобройни доктори и акушерки и станала добре известна като питателен, лесен за храносмилане и вкусен продукт.

Nestlé Gerber продължава историята

Всеки родител знае колко малко време остава за приготвянето на качествена бебешка храна, а с този проблем се сблъскали Даниел и Дороти Гербер още през 1928 г. Случило се така че една сутрин, точно преди да излязат от дома си, те установили, че са забравили да приготвят храна за дъщеричката си. Така на Даниел му хрумнала идеята семейството да започне да създава предварително приготвена бебешка храна, която да се пакетира в семейната фабрика. Така се ражда легендарната храна Gerber, която започва да се произвежда в САЩ. Малко по-късно семейството организирало състезание за рекламната кампания на детското пюре, което било спечелено от скица на художничката Дороти Хоуп Смит. Илюстрацията толкова много се харесала на всички, че през 1931 г. се превърнала в лого на компанията. Самоличността на известното бебе не беше известна на широката общественост до тази година, когато стана ясно, че това всъщност е Ан Търнър Кук, авторка на романи и пенсионирана учителка по английски, чиито родители живеели до Дороти Хоуп Смит през 1928 г.

През 2007 г. Gerber става част от голямото семейство на Nestlé, като по този начин Nestlé се превръща в най-големият производител на бебешка храна в света.

Детските храни днес

Начините на производство, контрол и цялостното създаване на детските храни се подобряват непрекъснато, а фабриката на Nestlé Gerber в Жешов е една от най-модерните в света. Всеки ден в нея се произвеждат 100 хиляди кг продукти за бебета и деца, като продукцията от нея се разпределя сред европейските пазари и Русия. 

Хранителните продукти за бебета са обект на много по-строг контрол в сравнение с тези за възрастни. При тях се следи стриктно за количествата сол и захар, както на качеството и количеството на мазнини в рибните и месните ястия. Суровините са специално подбрани, като във фабриката на Nestlé се произвеждат пюрета от моркови, ябълки и тиква, спрямо сезона. Продуктите за тях идват от ферми, които работят изцяло за компанията, по нейни критерии и предписания - парцелите са отдалечени от всякакъв вид източници на замърсяване, не се използват генномодифицирани култури, плодовете и зеленчуците се използват, само когато са добре узрели, за да предоставят възможно най-високо качество на храните, а всяка ферма е длъжна да използва само лимитиран набор от торове. 

С изумление станахме свидетели на това как всеки един от продуктите, преди да бъде подложен на преработка, бива ръчно проверен от служители на фабриката. По време на нашето посещение в Nestlé Gerber произвеждаха морковеното пюре и всеки морков бе преглеждан ръчно за наранявания, неугледен вид и затова дали не е развален. Останалите продукти като месо и картофи, например също идват от проверени източници. Картофите пристигат на миниатюрни кубчета, които също преминават през проверка на ръка, като проверката минават само идеалните кубчета, които след това отиват в храната. 

В хода на производството и по пътя на пюрето към щанда в магазина се извършват повече от 100 проверки - такива на суровите съставки, както и тестове на всеки етап от направата на продукта, това включва физически, химически, бактериологични и органични проверки). Това се случва благодарение на лабораторията на Nestlé, която се намира в непосредствена близост до фабриката, в нея се тестват продукти от всички европейски фабрики на компанията, включително и от двете, разположени в България. 

Готовото пюре не съдържа консерванти, а за да се съхранят продуктите преминават през пастьоризация и стерилизация. Така всяка майка може да бъде сигурна, че дава на своето мъниче изцяло проверена и безопасна храна, чиито произход е проследен от суровия до готовия продукт.