Балерина, пожарникар, актриса, космонавт... все популярни отговори, които ще чуете от децата, ако ги запитате какви искат да станат, когато пораснат. Когато сме още малки, ние сме изпълнени с мечти и вярваме, че няма нищо невъзможно. Но суровата истина е, че само 6% от хората се занимават с това, което ги е вдъхновявало, когато са били деца. С възрастта ставаме по-прагматични и постепенно изоставяме детските си мечти.

И все пак има хора, които не се отказват, въпреки всички трудности, те успяват да постигнат „невъзможното“.

Днес искаме да ви разкажем техните истории.

1. Едно крехко момиче с желязна воля

Дженифър Брикър е родена без крака и родителите ѝ я изоставят в сиропиталище. Нейните осиновители – семейство Брикър, я научават, че няма дума като „не мога“ и няма нищо невъзможно. Като дете Дженифър е много активна и се занимава с различни спортове, но най-любима ѝ е гимнастиката. На 11 г. печели първия си шампионат и се класира на 4-то място в детските параолимпийски игри. Неин идол тогава е американската гимнастичка Доминик Мочеану, която печели златен медал на Олимпийските игри през 1996 г.

Представете си изумлението на Дженифър, когато на 16-годишна възраст научава, че всъщност Доминик Мочеану е нейната по-голяма сестра. Тогава всъщност Дженифър се запознава с биологичното си семейство, а в момента работи като акробат.

2. Малала – момичето, което спечели Нобел

Малала Юсафзаи от Пакистан винаги е мечтаела да се изучи и да ходи на училище. През 2009 г., когато е на 11 години, започва да пише блог за това какво е да живееш под режима на талибаните, които разрушават училища и забраняват на момичетата да посещават учебните часове. Заради обществената ангажираност на малката Малала талибаните се опитват да я убият и тя е застреляна на път за дома си.

Момичето обаче се възстановява и продължава да се бори за правата на момичетата, които искат образование. Тя е спечелила множество награди, говорила е пред ООН, написала е книга и се е срещала със стотици политици, които са вдъхновени от нейната отдаденост. Малала успява да завърши образованието си и основава собствена фондация, която да помогне и на други момичета да учат. През 2014 г. тя стана най-младият носител на Нобелова награда за мир.

3. Пожарникарка

Между тези две снимки има 17 години разлика. „Аз съм четвърто поколение пожарникар и работя в същото поделение като баща ми. Аз съм петата жена пожарникар, която изобщо някога е служила в това поделение“, казва тя. И въпреки че е жена, тя покрива абсолютно всички нормативи, необходими за професията, и работи наравно със своите колеги мъже.

4. Космонавт

„Междузвездни войни“ са пробудили интереса на милиони деца към космоса, Александър Мисуркин е бил едно от тези деца. Като 12-годишно момче той знаел, че най-голямата му мечта е да стане космонавт. Тогава си създава план и го следва неотлъчно.

Първо момчето се записва в клуб по астрономия, след това става пилот и 7 години по-късно кандидатства за космонавт... и е одобрен! Александър има два полета зад гърба си с обща продължителност 334 дни, 11 часа и 29 минути.

5. Хокеист в любимия отбор

След като канадският хокеист Джон Таварес подписва договор с отбора „Торонто Мейпъл Лийфс“, той публикува своя детска снимка, на която се вижда, че леглото му е покрито със завивки, изпъстрени с логото и името на отбора. Той казва, че винаги е мечтаел да бъде част от този отбор и на 27 години сбъдва детската си мечта.

6. Златното момче

Едно малко, но много талантливо момче, с името Килиан Мбапе, мечтаело да стане професионален футболист. Негов идол бил Кристиано Роналдо и дори веднъж му се открива възможност да играе в същия отбор като своя идол, но Килиан отказва да се премести в Испания и подписва с друг отбор. През 2017 г. спечели наградата „Голдън Бой“ (Златно момче), а на 19 години стана Най-добрият млад играч на последното световно по футбол.

7. Малките полицаи

Фотографката Кари Луис помогнала на 3 момчета със специални потребности да изпълнят мечтите си. Зейн, Оуен и Елиът мечтаели да станат полицаи и с помощта на Кари можели да го направя за един ден. Местното полицейско отделение откликва на молбата ѝ и организира един незабравим ден за момчетата.

8. От актьор в пчелар

Сър Патрик Стюърт пише в своя профил в Туитър: „Още от дете мечтаех да стана пчелар и днес най-накрая станах такъв.“ Това не е първата детска мечта, която Стюърт успява да осъществи. През 1997 г. той изиграва Отело в едноименната пиеса на Шекспир – роля, за която Стюърт си мечтае откакто е на 14 години.

9. Две сестри срещу найлоновите торбички

Две сестри от остров Бали искали да помогнат с почистването на родния им остров. През 2013 г. 12-годишната Мелати и 10-годишната Исабел успяват да организират мащабна кампания за почистване на острова, към която се присъединяват 12 хил. доброволци. Успешната кампания им дава нужния тласък и след няколко години те основават собствена организация. Днес често изнасят лекции против найлоновите торбички, представяйки други, органични алтернативи.

10. Да бъдеш част от олимпийските игри

Като дете Ерин Смарт мечтаела един ден да представлява САЩ на олимпийските игри. На 11-годишна възраст тя и брат ѝ Кийт започват да тренират фехтовка с олимпиеца Питър Уестбрук. След безброй тренировки и много състезания Ерин най-накрая сбъдва мечтата си и става част от националния отбор през 2004 г. През 2008 г. отново се състезава на олимпийските игри и носи сребърен медал за страната си. Брат ѝ Кийт също е част от американския национален отбор и също успява да завоюва сребърен медал.